Elsöprő győzelmeket aratott az Egységes Oroszország

Jelentős fölénnyel nyerte a Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök vezette Egységes Oroszország Párt az oroszországi helyhatósági választásokat, amelyeken szinte kizárólag a parlamentben képviselt pártok jelöltjei indultak.

Putyin pártjának jelöltjei a kilenc regionális parlamentben, amelybe képviselőket választottak, mindenütt több mint 50 százalékot szereztek: a legkevesebbet - 51,27 százalékot - a Vlagyimiri területen, a legtöbbet - 79,51 százalékot - Tatárföldön érték el. A második helyen erősen leszakadva az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja (KPRF) végzett 8,36-27,75 százalék között, az Oroszország Liberális-Demokrata Pártja (LDPR) 2,63-19,78 százalék közötti eredményt ért el, az Igazságos Oroszország párt legjobb eredménye pedig 12,26 százalék volt.

Vasárnap összesen 79 régióban 3198 választást tartottak: a kilenc regionális parlament és a városi önkormányzatok mintegy 20 ezer helyéért a négy parlamenti párt és néhány helyen az Orosz Hazafiak párt több mint 40 ezer jelöltje indult, s rájuk összesen közel 21 millió szavazó adhatta le voksát.

Ez a - korábban rendkívül népszerű - Vlagyimir Putyin kormányfő és Dmitrij Medvegyev elnök számára az első megmérettetés azóta, hogy az energiahordozók magas árából származó korábbi viszonylagos pénzbőség után beköszöntött a válság, milliók veszítették el munkájukat, a rubel árfolyama jelentősen esett, csökkent az ország gazdasági teljesítménye, és egyre gyorsult az infláció. A felmérések szerint a két vezető politikus iránti bizalom csökkent, ez vasárnap legfeljebb a csekélyebb részvételből derült ki.

A hatalom pártjaként is emlegetett Egységes Oroszország Pártot Vlagyimir Putyin elnöksége idején kreálta a Kreml, majd Putyin az elnöki tisztségből való távozása után a párt elnöke lett, bár tagjai közé nem lépett be, s jelenleg a szervezet több mint kétharmados többséggel bír az állami dumában, a parlament alsóházában, továbbá többségben van a legtöbb helyi választott testületben is.

Vjacseszlav Vologyin, az Egységes Oroszország Párt főtanácsa elnökségének titkára a választások eredményéről szólva kiemelte, hogy a többség birtokában a párt tehet majd javaslatot a kormányzók személyére. Különösen fontosnak minősítette a helyi elitek konszolidálását, hogy a régiókban "az emberek az ország vezető pártját, a többség pártját támogassák, amely munkájától függ a konkrét problémák megoldása".

Gennagyij Zjuganov, a kommunista párt vezetője kijelentette, hogy a vasárnapi választások a "legpiszkosabbak" voltak az utóbbi 15 évben. Azt mondta: miközben a válság már mindenkit közelről érint, a hatalom pártjának nincs valós válságkezelő programja, s ezért jelöltjei számos helyen teljesen elzárkóztak a választókkal való találkozástól, s csak a televízióben voltak láthatók. Hozzátette azonban: pártja számos helyen jobb eredményt ért el, mint korábban.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.