Kétharmados ellenzéki győzelem Bulgáriában

A szavazatok 39,7 százalékával elsöprő győzelmet aratott a jobbközép ellenzéki GERB Bulgáriában a parlamenti választásokon. A pártelnök minél gyorsabban meg akarja alakítani kormányát.

Elsöprő győzelmet aratott az ellenzéki, jobbközép GERB párt a  vasárnapi bulgáriai parlamenti választáson a szavazatok 39,7  százalékával - közölte a központi választási bizottság a voksok  csaknem teljes feldolgozottsága alapján.

A hivatalos, de még nem végleges eredmények szerint az eddig hatalmon lévő szocialisták a szavazatok alig 17,72 százalékát  szerezték meg. Ez súlyos vereség a Szergej Sztanisev miniszterelnök vezette Bolgár Szocialista Pártnak (BSZP), amely a négy évvel  ezelőtti választáson még a voksok 33,98 százalékával végzett az első helyen a pártok versenyében.

Elemzők szerint a szavazók az eddigi kormányzó pártot büntették meg a elharapózott bűnözésért és az élet minden területén burjánzó korrupcióért. A szocialisták liberális koalíciós partnere, a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) a voksok 14,47 százalékát gyűjtötte be, és ezzel valamelyest még bővítette is szavazótáborát a 2005-ös 14,07 százalékos eredményéhez képest.

A szavazatok 99,88 százalékának összeszámlálása alapján további  három párt – az ultranacionalista Ataka, a konzervatív Kék Koalíció és a populista Rend, Jog és Igazság párt – lépte át a parlamentbe  jutáshoz szükséges négyszázalékos küszöböt. Az Ataka a voksok 9,37  százalékát, a Kék Koalíció 6,73 százalékát, a Rend, Jog és Igazság  4,13 százalékát kapta. Korábban mind a három párt bejelentette, hogy  kész támogatni egy majdani GERB-kormányt. A Kék Koalíció és a GERB az Európai Parlamentben is együttműködik: mindkét politikai  tömörülés az Európai Néppárthoz tartozik.

A szavazatarányok szerint a GERB-nek várhatóan 118-120 mandátuma  lesz a törvényhozásban, a BSZP 39-41 képviselői helyre számíthat, a  DPSZ 35 fős frakciót alakíthat, míg az Ataka 21-22, a Kék Koalíció  14-16, a Rend, Jog és Igazság pedig 9-10 képviselőt küldhet a 240 fős nemzetgyűlésbe.

II. Szimeon volt cár jobbközép pártja, amely 2001 és 2005 között  kormányozta Bulgáriát és négy éve még a voksok 21,83 százalékát  szerezte meg, nem került be a törvényhozásba. A választáson a részvételi arány 60,2 százalék volt.

A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű, alig három  éve alapított jobbközép párt vezetője Bojko Boriszov, Szófia  főpolgármestere. A rendszerváltozás előtt még a néhai diktátor, Todor Zsivkov mellett testőrködő Boriszov közölte: már hétfőn megkezdi a  kormányalakítási tárgyalásokat. Hozzátette: fenntartja magának a  miniszterelnöki posztot, és végrehajtja a választási hadjáratban vázolt reformokat. A GERB vezetője – aki kemény beszédéről, a szivarok és a bőrkabátok iránti szenvedélyéről is ismert – megígérte, hogy rács mögé juttatja a korrupt tisztségviselőket és az alvilág keresztapáit.

A végleges hivatalos eredményt néhány napon belül közzéteszik.  Az új összetételű parlament július 14-én ül össze először Bulgáriában.

Maffiózók a mentelmi jogért

Az az öt bűnöző, aki a mentelmi jog reményében indult képviselőjelöltként a vasárnapi választásokon nem jutott be a törvényhozásba a – derült ki a hétfőn közzétett eredményekből.

A bírósági tárgyalásukra váró gyanúsítottak a bolgár jogrend kiskapuit kihasználva regisztráltatták magukat jelöltként, és ezzel elérték, hogy szabadlábra helyezzék őket és átmenetileg mentességet kapjanak a bűnvádi eljárás alól. Ha mandátumot szereztek volna, azzal együtt tartós mentelmi jogot is biztosítottak volna maguknak.

A bűnözők indulása a választáson nemcsak a bolgár közvéleményt, de az Európai Uniót (EU) is sokkolta. Brüsszel éppen tavaly büntette meg a balkáni országot amiatt, mert hiányolta az erőteljes fellépést a bűnözéssel és az elharapózott korrupcióval szemben. Az EU elégedetlensége több mint félmilliárd eurós támogatás befagyasztásába került Bulgáriának.

Az eredmények csaknem teljes ismeretében biztosra vehető, hogy az öt gonosztevő egyikéből sem lesz képviselő. A "Galev-fivérek" néven ismert híres-hírhedt maffiafőnökök, Plamen Galev és Angel Hrisztov is megtapasztalhatta, hogy a szabad választásoknak is megvannak a maguk korlátai: a parlamenti mandátumról és a szabadságról szőtt álmuk szertefoszlott. Az alvilági "fivéreket" tavaly októberben helyezték vizsgálati fogságba, miután az ügyészség bűnszövetkezet alakításával, védelmi pénzek zsarolásával és hasonló bűncselekményekkel gyanúsította meg a Dupnica városát évek óta uraló két egykori rendőrt.

Nikolaj Kokinov szófiai ügyész úgy nyilatkozott, hogy a bűnözők elleni eljárások hamarosan folytatódnak, de Galev és Hrisztov szabadlábon védekezhet. A maffiavezéreket ugyanis óvadék ellenében engedték ki az őrizetből azután, hogy képviselőjelöltként nyilvántartásba vétették magukat, ezért csak az óvadékra vonatkozó előírások megszegése miatt kerülhetnének vissza a fogdába.

A választásokon fölényes győzelmet arató ellenzéki jobbközép GERB párt valószínűleg annak köszönheti eredményét, hogy alapítója és erős embere, Bojko Boriszov szófiai polgármester megígérte: leszámol a szervezett alvilággal és a magas szintekig terjedő korrupcióval.

A bolgár média szerint a vasárnapi választások sem voltak mentesek a csalásoktól. A hatóságoknak feltűnt, hogy egy és ugyanazon lakcím alatt összesen 1000 ember jelentkezett be és akarta leadni voksát. A megjelölt címen azonban csak egy rég elhagyott, düledező házat találtak. Kardzsali térségéből, a Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) "török párt" fellegvárából pedig olyan hírek érkeztek, hogy a választók szavazási kedvét báránysülttel és női fehérneműk osztogatásával fokozták.

Bojko Boriszov kezet fog egyik támogatójával
Bojko Boriszov, Szófia polgármestere, az ellenzéki jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért párt elnöke kezet fog egyik támogatójával Szófiában 2009. július 5-én, a bolgár parlamenti választások estéjén. Az előzetes eredmények szerint a GERB a szavazatok 40,75 százalékának elnyerésével győzött
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.