Atombomba a légycsapók ellen

Rahm Emanuel már az első fordulóban megnyerte a kedden megtartott polgármester-választást a szeles városban.

– Mintha neki atombombája lett volna, a többieknek pedig csak légycsapó jutott volna – Carol Ronen aktivista ezzel a hasonlattal jellemezte az általa támogatott Rahm Emanuel polgármesteri kampányát a Chicago Tribune-ban.  Nos, a jó 13 millió dollár kampánypénzből finanszírozott „nukleáris ütőerő” bejött Barack Obama volt Fehér Házi stábfőnökének. Az 51 éves Emanuel – a Demokrata Párt országos ismertségű politikusa és igen hatékony adomány-gyűjtője – nagy többséggel nyerte meg a Chicago vezető posztjáért vívott küzdelmet.

A nyers stílusa miatt „Rahmbo-nak” is hívott háromgyermekes ex-kongresszusi képviselő a szavazatok több mint 55 százalékát szerezte meg. Sikerének egyik kulcsa, hogy a faji választóvonalakat átlépve tudott voksokat gyűjteni: győzött a fehérek, illetve a feketék lakta körzetek többségében. Összességében neki használt az a jogi hercehurca, amellyel – arra hivatkozva, hogy a washingtoni állásával feladta chicagói lakhelyét – meg akarták akadályozni indulását. – Olcsóbb és hatásosabb bármilyen televíziós reklámnál – mondta az Illinois Állam Legfelsőbb Bíróságáig jutó ügyről. A gyerekkorában balett-táncosnak készülő, kondícióját triatlonokkal karban tartó Emanuel személyében először lesz zsidó származású elöljárója a közel 2,7 millió lakosú illinois-i metropolisznak.

A szintén chicagói illetőségű Barack Obama azonnal gratulált a barátjának nevezett Emanuelnek, aki egy korábbi elnök, Bill Clinton mellett is szolgált tanácsadóként. Obama egyébként tartózkodott attól, hogy aktívan bekapcsolódjon a chicagói kampányba. Megtette ezt helyette Clinton.

Chicago számára egyelőre véget ért a több mint négy évtizedes Daley-korszak. A „szeles várost” 1989 óta Richard M. Daley irányította. Az ő apja, a néhai Richard J. Daley 1955-1976 volt polgármester. Figyelemre méltó, hogy Emanuelt Fehér Házi stábfőnökként egy másik chicagói és a Daley-dinasztia egy másik tagja követi. William M. Daley a most leköszönő polgármester öccse, Clinton elnöksége idején a kereskedelmi tárcát irányította.

Emanuel elég sok problémát örökölt Daleytől, akinek 1989-es kampányában aktivistaként maga is dolgozott – írta az AP. Chicago költségvetését egymilliárd dolláros hiány fenyegeti, miközben sürgős finanszírozásra vár az oktatási rendszer és a városi tömegközlekedés, a rendőrséget pedig több száz fővel kellene azonnal megerősíteni.

Rahm Emanuel a győzelem után. Csak kiadta, nem eladta
Chicago mayor-elect Rahm Emanuel waves to supporters as he is introduced after winning the Chicago mayoral race during an election night party in Chicago February 22, 2011. Former White House chief of staff Rahm Emanuel will be the next mayor of Chicago, winning more than 50 percent of the vote on Tuesday to avoid a run-off. Emanuel will take the helm of the nation's third-largest city and President Barack Obama's hometown in May after Mayor Richard Daley, who has been in office for 22 years, retires. REUTERS/Frank Polich (UNITED STATES - Tags: POLITICS ELECTIONS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.