Első körben ötezer katonát vonnak ki Afganisztánból

Az afganisztáni amerikai katonai vezetők azt javasolják, hogy az afganisztáni csapatkivonás első - júliusra tervezett - ütemében 5000 katonával csökkentsék az amerikai erők létszámát, amit az év folyamán egy újabb 5000 fős kivonás követhet majd - jelentette kedden a The Wall Street Journal.

A tervet, amely még Oszama bin Laden megölése előtt készítettek elő, s amely az Afganisztánban harcoló százezer fős amerikai kontingens csekély mértékű csökkentésével számol, a parancsnok, David Petraeus tábornok (a CIA kijelölt igazgatója) még nem terjesztette a Fehér Ház elé. Az első ütemben távozó amerikai egységek között harcoló alakulatok is lennének. A lap úgy tudja, hogy a terv a Fehér Ház, a külügyminisztérium és a Pentagon egyeztetése közben még módosulhat, főleg ha azt úgy kívánja a helyzet az al-Kaida vezérének likvidálását követően.

Bin Laden halálának hatása amerikai szakértők szerint mintegy fél év múlva lesz érezhető Afganisztánban. A derűlátóbb elemzők szerint a tálibok a csapás nyomán eltávolodhatnak a velük szövetséges al-Kaidától és talán nagyobb hajlandóságot mutatnak majd a tárgyalásos rendezésre. Ennek egyelőre nem látni jelét, sőt a tálibok a hétvégén Kandahárban egy kétnapos támadást hajtottak végre, amelyet propagandájukban a tavaszi offenzívájuk kezdeteként állítottak be.

Az amerikai katonai parancsnokok ellenzik a jelentősebb létszámcsökkentést, amely szerintük veszélybe sodorná a dél-afganisztáni harctereken az elmúlt hónapokban elért sikereket. A lap feltételezése szerint az elnöknek bin Laden megöletése után az eddiginél nagyobb mozgástere van a csapatcsökkentés mértékének meghatározásában.

Obama már 2009 decemberében, a 30 ezres amerikai csapaterősítés elrendelésekor bejelentette, hogy idén júliusban megkezdődik a csapatkivonás. Az amerikai erők mellett csökkenteni fogják a közép-ázsiai országban harcoló, 40 ezres szövetséges erők létszámát is. A NATO tervei szerint a teljes ellenőrzést 2014 végén adják át az afgán hadseregnek és rendvédelmi erőknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.