Első belpolitikai tesztjére készül Obama

Addig üti az elnök a vasat, amíg meleg: noha egyre kisebb rá az esély, hogy a kongresszus még a két hét múlva kezdődő nyári szünete előtt rábólintson az egészségügyi reformcsomagra. Barack Obama a szerda esti főműsoridőben állt az ország nyilvánossága elé, hogy sürgesse annak elfogadását.

- Határidők híján semmi sem történik ebben a városban... Nemcsak arról a 47 millió amerikairól van szó, akiknek nincsen egészségügyi biztosításuk... A reform mindenkit érint, aki valaha is attól tartott, hogy elveszítheti azt - mondta az amerikai elnök.

A reform a mostani hetek legfontosabb belpolitikai kérdése az Egyesült Államokban: A status quót is sokan védelmezik. Az amerikai egészségügy a megtermelt nemzeti össztermék egyhatodát emészti fel.

Egy átlagos háztartás 15 ezer dollárral járul hozzá évente (ez az infláció beszámításával is kétszerese a két évtizeddel ezelőttinek), ám csak a recesszió kezdete óta több mint ötmillióan veszítették el állásukat. Így egyre többen képtelenek fizetni a biztosítási prémiumokat és a kezelések önrészét.

Eközben egy májusi kormányjelentés a vártnál korábban, már 2017-re a nyugdíjasok egészségbiztosítási alapja, a Medicare fizetésképtelenségére számít; ebből 45,2 millió fő részesedik. Különösen a "baby-boomerek", a második világháború utáni népességrobbanás idején született 80 millió fő - csaknem minden negyedik amerikai - 2011-től várható tömeges jogosultsága, az ellátórendszerbe való belépése aggasztja a szakembereket.

A kongresszusban nagy vitákkal kísért egészségügyi csomag költsége tíz év alatt elérheti az ezermilliárd dollárt is, miközben már így is az egekbe szökött az amerikai költségvetési hiány és az államadósság. Obama mindamellett a sajtókonferencián is vitába szállt az érvekkel, miszerint - a februárban elfogadott, 787 milliárd dolláros gazdasági élénkítőcsomag után - ismét csak hatalmas kormányzati költekezésről van szó.

A Fehér Ház ugyanis hatékonyabb, azaz végső soron olcsóbb ellátórendszert akar; Peter Orszag költségvetési igazgató a zavarokat érzékeltető kedvenc példája szerint ugyanolyan, egyaránt idős betegek New York-ban fél év alatt 31 napot voltak átlagosan a kórházban, míg Kaliforniában csak tizenkettőt.

- Nem várhatunk tovább... Olyan reformot fogadunk el, amely csökkenti a kiadásokat, szabad választást, továbbá olyan biztosítást kínál, amelyre minden amerikai számíthat. Még az idén megtesszük ezt - fogalmazott az elnök, aki a profithajhász magánbiztosítókat is ostorozta. Barack Obama még demokrata elnökjelöltként gyakran idézte rákbeteg édesanyja példáját, aki a 90-es években, a halálos ágyán is a biztosítókkal volt kénytelen huzakodni.

Egyes célcsoportok javára néhány szövetségi állam ugyan működtet közpénzből is biztosítási rendszereket, de a recesszió nyomán maguk is anyagi gondokkal küszködnek, így Massachussetts például lemond a törvényes bevándorlók ellátásáról. Bajban vannak jelenleg azok is, akikkel a magánbiztosítók nem akarnak szerződni, mert már annak megkötésekor komoly krónikus betegségben szenvednek. 

Barack Obama egy egészségbiztosítnak megrendezett konferencián
U.S. President Barack Obama attends a meeting with health care providers at the Children's National Medical Center in Washington July 20, 2009. REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES HEALTH POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.