Elrendelték Sanader kiadatását

Aláírta Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök kiadatási parancsát az osztrák igazságügy-miniszter, így nem áll jogi akadály azelőtt, hogy átadják Sanadert a horvát hatóságoknak - jelentette hétfőn az APA osztrák hírügynökség.

A miniszter szóvivője elmondta, hogy Beatrix Karl a hét végén aláírta a kiadatási határozatot, miután megvizsgálta, hogy nincs-e nemzetközi jogi akadálya a kiadatásnak.

A hazájában korrupcióval vádolt volt kormányfő korábban tiltakozott az ellen, hogy Horvátországban állítsák bíróság elé. Június 20-án azután váratlanul visszavonta ezt a beadványát és helyette gyorsított kiadatási eljárást kért.

Az ügyben illetékes salzburgi tartományi bíróság szóvivője közölte, hogy már megkapták az iratot. Sanadert várhatóan két héten belül átszállítják Horvátországba. A szóvivő részletekkel nem tudott szolgálni az osztrák hírügynökség érdeklődésére. Mint mondta, az utaztatás megszervezése a kiadatást kérő ország feladata.

Sanadert, aki 2003-tól 2009 közepéig állt a horvát kormány élén, tavaly decemberben Salzburg közelében vette őrizetbe az osztrák rendőrség egy Horvátországban kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján. A horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy milliós nagyságrendben sikkasztott el pénzt az államtól maga és a pártja számára. Sanader tagadja az ellene felhozott vádakat.

Ausztriában szintén vizsgálat folyik ellene, a szövevényes Hypo Bank-botrányhoz kapcsolódóan. A 2009-ben a csőd szélére került Hypo-Alpe-Adria pénzintézet működésének átvilágítása során merült fel a korrupcióellenes ügyészség részéről a gyanú, hogy Sanader 1995-ben külügyminiszter-helyettesként félmillió eurónak megfelelő összegű jutalékot kaphatott törvényellenesen azért, hogy közvetítésével Horvátország tízmillió euró értékben hitelt vett fel a banktól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.