G20: gazdaságélénkítő csomag a világnak

A G-20 hivatalos tárgyalása véget ért. Gordon Brown és vendégei a percekben jelentik be, hogy miről sikerült megállapodniuk. A protokoll szabályait semmibe véve Barack Obama már kora reggel megérkezett a londoni csúcsértekezletére. Kelet-Londonba mentek át a tüntetők is.

A brit közvéleményt szerdán egy csapásra meghódító amerikai elnöknél lényegesen nagyobb egóval rendelkező Nicolas Sarkozy és az olasz miniszterelnök Silvio Berlusconi „versenyéből” az utóbbi került ki győztesen, miután sikerült a francia államfőnél is tovább várakoztatni a házigazda Gordon Brownt a rendezvény színhelyének Temze-parti, huzatos bejáratánál.

A délután fél négyre kitűzött befejezés előtt, amelyet még egy munkaebéd is megszakított, számos kérdést kell megoldani. Bár a megállapodás körvonalai már korábban kiszivárogtak, a tényleges számokban és hangsúlyokban konszenzust a G20-nak még nem sikerült elérniük. Mint reggeli nyilatkozatában Lord Mandelson brit gazdasági-kereskedelmi miniszter is hangsúlyozta, az értekezlet nem nyúlhat bele az egyes országok költségvetésébe, így nem várható, hogy ígéreten és kötelezettségvállaláson kívül újabb pénzügyi ösztönző programot jelentenek be.

Mindeddig világszerte összesen kétezer-milliiárd dollárral próbálták meg a kormányok és jegybankok kisegíteni a gazdaságot a második világháború óta legsúlyosabb recesszióból.

Az Angela Merkel német szövetségi kancellár és Nicolas Sarkozy által az elmúlt napokban egyre nagyobb nyomatékkal emlegetett kérdésben, a pénzügyi rendszerek szabályozásának szigorításában minden bizonnyal előrehaladást érnek majd el.

Információk szerint a tanácskozás résztvevői csökkentik az adóparadicsomok vonzerejét. A megbeszélésekbe bevont Dominique Strauss-Kahn IMF-vezérigazgató sem fog csalódni, a G20-ak mélyen, becslések szerint 500 milliárd dollár erejéig nyúlnak a zsebükbe, hogy a többek között Magyarországot és Romániát is kisegítő szervezet megcsappant forrásait pótolja.

A világ legjobban eleresztett gazdaságai (a termelés 90, a világkereskedelem 80 százalékát jegyzik, és a világ lakosságának kétharmadát teszik ki) állást foglalnak majd a protekcionista tendenciák visszaszorítása és megfeneklett világkereskedelmi tárgyalások folytatása mellett.

A szerdai, néhány helyen erőszakos jelenetekbe torkolló demonstrációk során a rendőrség 88 személyt vett őrizetbe. A tüntetések egy halálos áldozata is volt. Csütörtök délig a Cityben már nem okoztak lényeges fennakadást az aktivisták, székhelyüket, egyelőre sokkal szerényebb méretekben, áttették Kelet-Londonba.

A konferencia elképesztő biztonsági korlátozásai megakadályozták, hogy az elsősorban a háború- és nukleáris felfegyverkezés ellen fellépő mozgalmak képviselői a tárgyalások közelébe is kerüljenek. Ugyanígy a mintegy két és félezer akkreditált újságírót is egy a tárgyalótermektől tisztes távolságban elhelyezett hodályba száműzték.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Barack Obama és Angela Merkel gyors megbeszélése a londoni csoportkép utáni percekben
Barack Obama és Angela Merkel gyors megbeszélése a londoni csoportkép utáni percekben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.