Elraboltak egy magyar békefenntartót Szudánban

A gyerekkatonák leszerelésében segédkező Papp István nyugállományú alezredest rabolta el négy fegyveres a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban.

Úttorlaszokat állított fel a szudáni rendőrség, kutatva az elrabolt magyar ENSZ-alkalmazott után. A gyerekkatonák leszerelésében segédkező Papp István nyugállományú alezredest csütörtök este rabolták el fegyveresek a darfuri El-Faser városában - tudatta a Reuters. Szudánba utazott a magyar terrorelhárítás néhány szakembere is - közölte Szijjártó Péter.

Az FigyelőNet szerint az emberrablás nem sokkal azt követően történt, hogy a világszervezet Biztonsági Tanácsának delegációja megérkezett a városba, bár az ENSZ brit nagykövete szerint a támadás nem áll összefüggésben a delegáció látogatásával.

Négy fegyveres hatolt be egy épületbe, ahol az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó szervezetében (UNAMID) dolgozó Papp és négy kollégája lakott. Két embert megkötözve a helyszínen hagytak, a másik három békefenntartót pedig magukkal vittekaz UNAMID egyik autójában. Kettejüknek sikerült elmenekülniük, Papp Istvánt azonban magukkal vitték az emberrablók.

A történteket az ENSZ és a magyar külügyminisztérium is megerősítette.

A hírt az ENSZ egyik illetékese is megerősítette pénteken. - Az emberrablók által használt gépkocsit pénteken megtalálták a városban - mondta a francia hírügynökség kérdésre Kemal Saiki, az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erőinek (UNAMID) szóvivője.

Papp István

Ez az eslő alkalom, hogy az UNAMID központjának helyt adó El-Faserből külföldieket raboltak el. Darfúrban hét éve dúl véres polgárháború a kartúmi, arab dominanciájú vezetés nevében küzdő milíciák és a fekete afrikai kisebbséget képviselő Szudáni Felszabadító Mozgalom (SLM/A) és az Igazság és EgyenlőségMozgalom (JEM) között.

A család a sajtóból értesült

Édesapja elrablásáról a sajtóból értesült a család - mondta el az MTI-nek pénteken este a Szudánban elrabolt magyar békefenntartó, Papp István fia.

A baracskai családi házban élő család számára az a legszörnyűbb, hogy semmit nem tudnak arról, milyen cél vezérelte az emberrablókat, s mik a szándékaik - tette hozzá ifjú Papp István."Aggódunk és reménykedünk" - mondta. Papp István október 22-én tért volna haza a Dárfúrból.

Arról, hogy az emberrablás kapcsán a családdal felvették-e, s ha igen, mely szervezetek a kapcsolatot, ifjú Papp István  - érthető okokból - nem kívánt tájékoztatást adni.

Baracska község független polgármesterét - aki ugyancsak a sajtóból értesült az emberrablásról - mélységesen megdöbbentette a hír.

 

Papp István pedagógus feleségével és fiatal felnőtt fiával mintegy 15 éve költözött a faluba. Rendes, tisztességes embernek ismeri őket mindenki - mondta Boriszov Zoltán. Legutóbb az elutazása előtti napon beszéltem vele. Ritkán tartózkodott itthon, de a község közös problémáinak a megoldásában igyekezett segíteni. Az árvízkárok helyreállítására például pénzt ajánlott fel, mivel távolléte miatt a munkában nem tudott részt venni - tette hozzá a polgármester.

Egy augusztusban készült interjú Papp Istvánnal>>>

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.