Elraboltak egy lengyel újságírót Szíriában

Iszlamista fegyveresek elraboltak egy lengyel újságírót Szíria északi részén szerdán. Az újságírók védelmére szakosodott bizottság (CPJ) szerint Szíria jelenleg a szakma szempontjából a legveszélyesebbnek tekintett terület a világon.

Ellenzéki aktivisták közölték, hogy iszlamista fegyveresek elraboltak egy lengyel újságírót Szíria északi részén szerdán.

Marcin Sudert egy ellenzéki médiaközpontból hurcolták el az Idlíb tartományban fekvő Szarakeb városában. Egy helybeli aktivista - akit a támadók megvertek - elmondta, hogy a médiaközpont elleni rajtaütést egy fegyveres iszlamista csoport követte el. Suder egyedül tartózkodott Szíriában egyebek között a Studio Melon lengyel fotóügynökség megbízásából.

A Bassár el-Aszad elnököt támogató szíriai hadsereg az utóbbi hetekben számos területen nyitott frontot, így a Törökországgal határos északi Idlíb tartományban is. A kormányerők a múlt héten vették ostrom alá Szarakeb városát, amelyet rakétákkal, harckocsikkal és légi csapásokkal támadtak - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A lengyel külügyminisztérium szerdán az emberrablási üggyel kapcsolatban közölte, hogy Varsóban szakértői csoportot hoztak létre, amely az ország Közel-Keleten lévő nagykövetségeivel működik együtt.

Az újságírók védelmére szakosodott bizottság (CPJ) szerint Szíria jelenleg a szakma szempontjából a legveszélyesebbnek tekintett terület a világon. Tavaly 39 újságírót gyilkoltak meg, 21-et elraboltak a felkelők, valamint a kormányerők. Az elrabolt újságírók többségét később szabadon engedték, míg másoknak nyomuk veszett. Idén januárban rövid időre egy magyar újságíró is emberrablók fogságába került.

Dempsey óvatos lenne a beavatkozással

Martin Dempsey tábornok csak nagyon óvatosan meri javasolni a katonai beavatkozást Szíriában, szerinte a politikusok jobban tennék, ha más megoldást találnának, írja a Reuters.

- Mielőtt a katonai megoldást javasolnám, meg kell győződnöm arról, hogy ez az opció nem dönti romba az államot, és nem okoz nagyobb szenvedést – jelentette ki Martin Dempsey tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának főnöke a lengyelországi Lask légibázison, ahol amerikai és lengyel pilóták gyakorlatoznak F-16-os harci repülőgépekkel. Hozzátette: a politikai vezetőknek más megoldást is figyelembe kell venniük, hogy békét nyújtsanak a szír embereknek. Hangsúlyozta, nem azt akarja sugallni, hogy a nemzetközi közösség ne tegyen semmit, hanem hogy „szükség van egy olyan stratégiára, amely a katonai opciót összeköti a hatalom más eszközeivel is”.

Dempsey hétfőn írt egy levelet arról, hogy az Egyesült Államok milyen módon avatkozhat be Szíriában. Az öt lehetőség - az ellenzéki erők kiképzése, korlátozott légicsapás-sorozat, repüléstilalmi zóna az ország felett, pufferzóna az országhatárok mentén, a vegyi fegyverek feletti ellenőrzés megszerzése – felvázolása mellett a tábornok figyelmeztetett, hogy a beavatkozás hadüzenetet jelentene, és milliárdokba kerülni az USA-nak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.