Elrabolták Borisz Szpasszkijt?

Az egykori szovjet sakkvilágbajnok Párizsban élő fia feljelentést tesz a francia rendőrségen, mert állítása szerint apját akarata ellenére Moszkvába vitték – írta szerdán a Le Figaro.

A kettős, francia-orosz állampolgár Borisz Szpasszkij 2010-ben, Moszkvában elszenvedett agyvérzése után tért vissza Franciaországba, ahol feleségével, Marinával él. Amikor idén augusztus 16-án a hátbeteg asszony hazatért az orvosától, nem találta otthon a gutaütés miatt bal oldalára gyakorlatilag megbénult, azóta lassan lábadozó férjét. Minthogy fiuk, az ifjabb Borisz éppen Madridban volt, a feleség értesítette Frederic Friedel újságírót, aki több évtizede rendszeres kapcsolatban állt a sakkozóval. A feleség és az újságíró barát nyomozása eredményeként annyit tudtak meg, hogy a lakásból állítólag többen vitték el Szpasszkijt, valószínűleg a párizsi orosz követségre.

Borisz Szpasszkij. Menekülés vagy emberrablás?
Szpaszkij

A rejtélyre hamarosan a Komszomolszakaja Pravda adott magyarázatot egy Szpasszkijjal készített interjúban. Eszerint Szpasszkij azért menekült Oroszországba, mert családja rosszul bánt vele, miután kiengedték a kórházból. A volt sakkvilágbajnokot otthon állítólag szinte teljesen elszigetelték, nem tudta sem az internetet, sem a telefont használni. A menekülésben Szpasszkijt egy barátja segítette, és amióta megérkezett, egy kórházban ápolják. Még augusztusban Iraida Szpasszkaja, a sakkozó húga levélben kereste meg a ChessBase sakkhonlapot azzal, hogy testvére nem önszántából távozott Moszkvába. Mint állította, augusztus 10-e táján találkoztak a Párizs melletti lakásban, ahol a bátyját jobb állapotban találta, mint amilyenre számított. Gyógytornász segített éppen újra tanulni járni a lépcsőn.

Szpasszkij fia szeptember 8-án találta meg apját a kórházban, a feljelentést az ottani beszélgetésükre hivatkozva tette, elmondása szerint az apja ugyanis nem emlékezett arra, hogy Párizsból egyáltalán hogyan került Moszkvába. A Le Figarónak elmondta, hogy apjának elszállítását az a Valentyina Kuznyecova szervezte meg, aki még 2010 szeptemberében, az agyvérzés után a Gennevilliers kórházban is feltűnt, mint a volt sakkvilágbajnok ügynöke. Kuznyecova ezután számos alkalommal telefonált is, elmarasztalásaival zaklatta a feleséget, Marinát, hogy nem bánik rendesen beteg férjével. Amikor az ifjabb Borisz másodszor is a kórházba ment, a szobában ott volt a nő is, aki nem hagyta, hogy apjával beszéljen, és Szpasszkij helyett válaszolt a kérdésekre. Kuznyecova ekkor elismerte, hogy ő szervezte meg a gyors interjút a Komszomolszkaja Pravdával.

Az 1937-ben Leningrádban született Borisz Vasziljevics Szpasszkij kétszer nyerte meg a szovjet sakkbajnokságot (1961-ben és 1973-ban), 1969 és 1972 között, Tigran Petroszjan legyőzése után pedig világbajnok volt. 1972-ben játszotta a sakkozás történetének egyik, ha nem a leghíresebb világbajnoki partiját az amerikai Bobby Fischerrel. Veszített, ami után de facto kegyvesztett lett a Kremlnél. Harmadik feleségével, Marinával 1976-ban telepedett le Franciaországban, és 1978-ban az orosz mellé megkapta a francia állampolgárságot. 1992-ben újra reflektorfénybe került Fischerrel együtt, amikor Belgrádban újra összeültek sakkozni. Ő a sakk legidősebb élő világbajnoka.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.