Elrabolták az első számú amerikai túsztárgyalót

Ezreknek tartott már előadást arról, milyen óvintézkedésekkel előzhetők meg az emberrablások, végül őt vitték el a fegyverek szorításában. Előfordult, hogy felére alkudta a váltságdíjat. Mexikóban rég bevált pénzszerzési forrás az emberrablás.

Ebédelni ment, nem tért vissza. Félix Batistát, az ASI amerikai tanácsadó cég Latin-Amerikával foglalkozó szakértőjét egy Saltillo városi étterem bejáratából hurcolták el fegyveresek.

Felix Batista
Felix Batista

Batistának nagy tekintélye van túsztárgyaló berkekben, több mint kilencven, szabadulással végződő tárgyalás van a háta mögött. sikerrel alkudozott többek között a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC) is. Az eset már csak azért is érdekes, mert a Coahuila állambeli Saltillo városa biztonságos területnek számít a bűnözéstől megtépázott Mexikóban, ahol idén a tavalyi adatokhoz képest több mint duplájára nőtt a kábítószerháború áldozatainak száma.

FBI-ügynök az emberrablók fogságában?

A mexikóvárosi amerikai nagykövetség nem adott tájékoztatást az amerikai-kubai származású túsztárgyaló ügyéről. Az ASI elnöke szerint a tanácsadó nem a cég megbízásából tárgyalt a múlt héten, amikor egy telefonhívást követően kiment az étterem elé, és nem tért vissza. Az egykor az amerikai hadseregben szolgáló Batista profilját, mint a latin-amerikai régió első számú emberrablási szakértőjét hirtelen eltávolították az ASI Global honlapjáról is. A cég sietve leszögezte, hogy - egyes értesülésekkel ellentétben - Batista soha nem volt FBI-ügynök, és kérte, hogy óvakodjanak a találgatásoktól azok, akik ezt terjesztik, hiszen ezzel veszélybe sodorják az életét.

Batista egyébként rendszeresen átlépte hatáskörét – a szó pozitív értelmében. Sokszor főzött is a túszul ejtettek családjának, lelki támogatást is nyújtva ezzel nekik. Előfordult, hogy sikerült a felére csökkentenie a váltságdíj összegét.

Néma cinkosok

Nem hivatalos források szerint Mexikóban a legmagasabb az emberrablások száma. A helyiek csak secuestro expressként (expresz emberrablás) emlegetik a bevett pénzszerzési módszert, amikor a legváratlanabb pillanatokban betuszkolják az áldozatot egy kocsiba és elhajtanak vele. Mexikóban a középosztálytól a felső tízezerig a családi háztartások számos kisegítőt alkalmaznak. Sokszor a család sofőrje vagy a ház más alkalmazottja segíti az emberrablók munkáját. A gazdag üzletemberek vagy családtagjaik legtöbbször épen és egészségesen megússzák a tortúrát, sok ezer peso ellenében.

Vannak azonban ellenpéldák is, amikor a cél nem feltétlenül a busás jutalom. Ilyen volt például a 2007 szeptemberében eltűnt, majd múlt héten előkerült egykori nemzeti sportbizottsági elnök Nelson Vargas lányának, Silvia Vargasnak az esete. A fiatal lány földi maradványait egy mexikóvárosi ház kertjében találták meg a hatóságok múlt pénteken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.