Elrabolták a szerb nagykövetség két munkatársát Líbiában

Elrabolták a szerb nagykövetség két munkatársát a líbiai Szabrátában - közölte a szerb külügyminisztérium vasárnap délután.
A tárca közleménye szerint a líbiai szerb nagykövetség sajtófelelősét és sofőrét vasárnap délelőtt rabolták el ismeretlenek. A szerb és a líbiai biztonsági szervek felvették a kapcsolatot, valamint Ivica Dacic szerb külügyminiszter is tárgyalt telefonon líbiai kollégájával, Mohamed al-Dairivel. A tárca további részleteket egyelőre nem közölt, de a közvéleményt arról biztosította, hogy mindent megtesznek az elraboltak biztonságos hazatérése érdekében.

Ivica Dacsics a szerb közszolgálati televízióban néhány részletet is ismertetett. Elmondta, hogy a nagykövetség küldöttsége Tunézia felé tartott, amikor belehajtottak a konvojba. Az egyik autóban a nagykövet és a családja, a másikban a sajtófelelős ült. Néhány lövés is eldördült, és egy líbiai kísérő megsérült. A nagykövet sértetlenül vészelte át az incidenst.

„A támadók megrendeztek egy koccanást, és amikor a sofőr kiszállt, hogy megnézze, mi történt, berángatták egy kocsiba. A támadásban legalább két autó vett részt" - ismertette a részleteket a szerb sajtóval Oliver Potezica, Szerbia líbiai nagykövete. A B92 televízió beszámolója szerint a tettesek ezután megkérték az autóban utazó sajtófelelőst, hogy üljön át hozzájuk, majd azonnal elhajtottak. „Filmszerű volt az egész" - tette hozzá a nagykövet, majd úgy folytatta: véleménye szerint őt és a feleségét is elrabolták volna, ha nem lettek volna velük a gyerekeik. Potezica úgy véli, a támadásnak nincsenek politikai okai.

A szerb külügyminiszter kiemelte, hogy a hatóságok tisztában vannak a líbiai helyzet bonyolultságával, illetve azzal, hogy az észak-afrikai országnak jelenleg két kormánya és két parlamentje van: az egyik, a nemzetközi közösség által elismert kormány és parlament a kelet-líbiai Tobrukban, a másik, el nem ismert pedig a fővárosban, Tripoliban székel, és az ország különböző részei más-más fennhatóság alá tartoznak.

Dacsics megerősítette, hogy egyelőre nem tudni, kik az elkövetők, senki nem vállalta magára az emberrablást, és követelésekkel sem állt elő senki.

Meg nem erősített információk szerint a támadással összefüggésben elfogtak egy férfit, akitől a hatóságok információkat szereztek, miután szembesítették a sérült líbiai kísérővel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.