Előzetesben öt dzsihadista kapcsolatokkal vádolt francia állampolgár

A francia hatóságok előzetes letartóztatásba helyezték, és Párizsba szállították azt az öt férfit, akik szerepet játszottak egy dzsihadista toborzó hálózatban egy kis dél-franciaországi városban, ahonnan mintegy 20 fiatal ment harcolni Szíriába és Irakba.

A 26 és 44 év közötti férfiakat terrorcselekmények előkészületeivel is vádolják. Többen közülük Lunel városából származnak. Múlt héten vették őrizetbe őket terrorizmusellenes razziák során.

A francia hatóságok szerint hat olyan ember vesztette életét Szíriában és Irakban, akik Lunel városából származtak. Ezenkívül körülbelül húsz embert szervezhettek be a dzsihadista harcokba. A kis dél-franciaországi városban mindössze 26 ezren élnek. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter kedden azt mondta, hogy még egy hálózatot sikerült felszámolni a múlt heti razziák során.

Az AP hírügynökség megemlíti, hogy Franciaországban mintegy 3000 ember áll megfigyelés alatt azok óta a januári 7-i, illetve 9-i terrortámadások óta, amelyekben szélsőséges iszlamisták összesen 17 embert öltek meg a Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerkesztőségében, illetve egy párizsi kóser szupermarketben. A támadásokat elkövető három terroristát – Chérif és Said Kouachit, illetve társukat, Amedy Coulibalyt – a rendőrségi kommandósok megölték. A hatósági bejelentésekben semmi nem utal arra, hogy a most őrizetbe vett öt férfinek köze lett volna a párizsi terrorhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.