Először vettek őrizetbe al-Kaida-szimpatizánsokat Ciszjordániában

Őrizetbe vettek a palesztin biztonsági erők Ciszjordániában hat radikális iszlamistát, akiknél robbanószert találtak; ez az első ismert eset, amikor az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szimpatizáló embereket fognak el ezen a palesztin területen.

A letartóztatásokat Ibráhim Ramadán dandártábornok, a Palesztin Hatóság tisztje jelentette be szerdán. Mint mondta, az elmúlt két hétben vették őrizetbe a hat embert. Az elfogottak a tábornok szerint osztják az al-Kaida nézeteit – az iszlám vallás általuk alkalmazott szigorú értelmezése például tiltja a tévénézést –, de nem álltak kapcsolatban a terrorista hálózattal. Számos ilyen csoport jött létre a másik palesztin területen, a Hamász radikális iszlamista mozgalom által kormányzott Gázai övezetben azóta, hogy a Hamász 2007 nyarán fegyveres úton kiszorította az ottani hatalomból a rivális, mérsékelt világi Fatah mozgalom híveit.

Iszmáil Haníje, a gázai övezeti Hamász-kormány feje a múlt héten utasította a biztonsági szervek vezetőit, hogy „vasököllel csapjanak le” a fundamentalista csoportokra, amelyek feltehetően a közelmúltban elkövetett robbantás hátterében állnak. A Hamász-kormány belügyminisztériuma szerdán bejelentette, előző este őrizetbe vették a Dzsaldzsalat fundamentalista csoport vezetőjét, az elmúlt napokban pedig az al-Kaidát támogató szervezetek több tagját. A tárca szóvivője elmondta: az előzetes vizsgálat megállapítása szerint a Dzsaldzsalat vezetője a biztonsági erők, internetkávézók ellen elkövetett robbantásos merényletek közül többel kapcsolatba hozható, sőt talán mindegyikkel.

A Hamász biztonsági tisztségviselői szerint az elmúlt hetekben tizenkét ilyen merénylet történt. Fegyveres hatalomátvétele óta nem volt ilyen sok merénylet a Gázai övezetben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.