Először támadtak hadihajóra a kalózok

Kalózok támadását verte vissza egy spanyol hadihajó Szomália partjainál; ez volt az első támadás az Európai Unió haditengerészeti ereje ellen azóta, hogy az EU-NAVFOR 2008 decemberében megkezdte küldetését, a kalózok elleni küzdelmet.

A támadás még szombatról vasárnapra virradóra történt, de hírét csak hétfőn közölték.

Az Infanta Cristina őrhajó egy (amelyen néhány hete munkatársunk járt a mombasai kikötőben - A szerk.), az Afrikai Unió által bérelt ellátóhajót kísért, amikor megtámadták egy olyan hajóról, amelyet korábban kalózok kerítettek hatalmukba, és fedélzetén túszok voltak. A spanyol hajónak ezért minimális erővel kellett fellépnie, hogy ne veszélyeztesse a túszok életét.

Az Infanta Cristina válaszul a kalózok megjelenésére felgyorsult és úgy manőverezett, hogy az általa kísért hajó, valamint a támadók közé kerüljön. Figyelmeztető lövéseket adott le, amire a tengeri rablók elmenekültek. Senki sem sebesült meg. A konvoj folytatta útját a kenyai Mombasa kikötője felé - közölte az EU-NAVFOR.

Az európai erők az Atalanta hadművelet keretében a biztonságos hajózás szavatolását, ezen belül a kalózkodás megakadályozását és felszámolását tűzte ki célul. Feladatai közé tartozik az Élelmezési Világprogram (WFP) keretében humanitárius segélyt, illetve az Afrikai Unió szomáliai békemissziója (AMISOM) részére fontos árukat szállító hajók, valamint az Ádeni-öbölben és az Indiai-óceánon közlekedő kereskedelmi hajók védelmének biztosítása.

Az Infanta Cristina Mombasában
Az Infanta Cristina Mombasában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.