Először öltek embert a rendőrök Izlandon

Az 59 éves áldozat a lakása ablakából kezdett el válogatás nélkül lőni. Végeztek vele, de az akcióban részt vevő kommandósokat annyira megviselte a dolog, hogy most lelki tanácsadásra küldik őket.

Izland történetében hétfőn fordult elő először, hogy embert öltek a rendőrök. A megkapó rekord folytatása egy 59 éves férfin hiúsult meg, aki hajnali öt körül elővette a vadászfegyverét, és az ablakon keresztül válogatás nélkül lőni kezdett mindenre Reykjavík egyik keleti elővárosában. A közvetlen életveszély miatt a szomszédokat evakuálták, majd a kivezényelt kommandósokkal a háta mögött 15-20 rendőr hatolt be az épületbe. A lövöldöző férfi lakásába könnygázt dobtak és felszólították, hogy adja meg magát, de ő erre nem reagált, csak folyamatosan tüzelt kifelé. Emiatt a kommandósok vették át az irányítást. Bementek a lakásba és végeztek a férfival.

Hatósági közlések szerint az akcióban a rendőröket támogató kommandós egység két tagja sérült meg, az egyik az arcán, a másik a kezén. Haraldur Johannessen izlandi rendőrfőkapitány bejelentette, hogy a testület sajnálja, ami történt, és részvétét nyilvánítja az áldozat családjának. Hogy a férfi miért kattant be és kezdett el lőni, azt egy későbbi vizsgálat dönti el, de az akcióban részt vevő kommandósokat annyira megviselte a dolog, hogy most lelki tanácsadásra küldik őket.

Izlandnak 322 ezer lakója van, a bűnözési statisztikák a legjobbak között vannak az egész világon. Precedens nélküli, ami történt – mondta Johannessen arról, hogy a rendőröknek most először kellett embert ölniük az ország történetében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.