Először lett miniszterelnöke a német zöldeknek

A baden-württembergi parlament a nap folyamán csekély többséggel tartományi miniszterelnökké választotta a Zöldek pártjának 62 éves politikusát, Winfried Kretschmannt. Kormánya az első olyan, amelyben a nők vannak többségben

Németország történetében csütörtöktől először áll zöld politikus egy tartomány élén. A baden-württembergi parlament ugyanis a nap folyamán csekély többséggel tartományi miniszterelnökké választotta a Zöldek pártjának 62 éves politikusát, Winfried Kretschmannt, akinek megválasztását két ellenzéki politikus is a szavazatával támogatta.

Kretschmann - aki a korábbi külügyminiszter, Joscha Fischer nevével fémjelzett és mindenekelőtt a környezetvédelmet zászlajára tűző párt alapító tagjai közé tartozott - Németország gazdaságilag legfejlettebb tartományát a Zöldekből és a szociáldemokratákból álló koalíció élén irányítja. A maga nemében úttörőnek számít az is, hogy az általa vezetett kormány az első olyan kabinet Németországban, amelyben többségben vannak a nők.

A Baden-Württembergben évtizedeken keresztül kormányzó konzervatív CDU a március végi helyi törvényhozási választások eredményeként ellenzékbe szorult. Ugyancsak az ellenzék padsoraiban foglalnak helyet a Szabad Demokrata Párt (FDP) képviselői. A liberálisok csak egy hajszállal jutottak be a stuttgarti törvényhozásba.

A pedagógusból lett politikus Kretschmann mindenképp történelmet írt Németországban. Nem csak ő az első zöld miniszterelnök egy tartomány élén, de első ízben fordul elő az is, hogy egy a szociáldemokratákból és a Zöldekből álló koalícióban az utóbbi az erősebb fél. A márciusi választásokon ugyanis a Zöldek az SPD előtt végeztek. Megfigyelők szerint épp ezért a koalíció sikere meghatározó lehet a jövőbeni német koalíciós lehetőségek szempontjából.

A Baden-Württembergben nagy népszerűségnek örvendő Kretschmann nem ígért forradalmi változásokat. Koalíciós kormányának célkitűzései között első helyen a tartományi költségvetés szanálását említette, és állást foglalt amellett, hogy Baden-Württemberg 2030-ig teljes mértékben térjen át a megújítható energiák alkalmazására. Ezek részesedése ma alig 20 százalékos. Az újdonsült kormányfő a közelmúltban a német autóipar központjának számító tartományban némi vihart kavart azzal a kijelentésével, hogy nézete szerint Németországnak kevesebb autóra lenne szüksége. Később azonban pontosított, hangoztatva, hogy mindenekelőtt alacsonyabb fogyasztású és a környezetvédelmi szempontokat még inkább figyelembe vevő személygépkocsik gyártására lenne szükség.

A miniszterelnök fő törekvései között említette az oktatás reformját is. A vitatott Stuttgart 21 elnevezésű, költséges városátalakítási tervekkel kapcsolatban pedig egyértelműen nem foglalt állást. A szociáldemokraták korábban támogatták, a Zöldek ellenezték azt.

A Zöldek szárnyalása Baden-Württembergben, de országosan is főként a fukusimai atomkatasztrófa következménye. Noha az atomerőművek betiltásáért legkövetkezetesebben küzdő párt támogatottsága már a Japánban történtek előtt is növekedett, általános a vélekedés, hogy Fukusima nélkül a baden-württembergi "politikai csoda" nem következett volna be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.