Először exállamfő a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt

Az elefántcsontparti Laurent Gbagbót emberiség elleni bűntettekkel vádolják az országot négy hónapon át szaggató polgárháború miatt.

Gyilkosság, nemi erőszak és polgári személyekkel szemben elkövetett erőszakcselekmények miatt hivatalosan is vádat emelt Laurent Gbagbo volt elefántcsontparti elnök ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC). Gbagbo az első, aki exállamfőként az ICC őrizetébe kerül a bíróság 2002-es megalapítása óta.

Laurent Gbagbo. Az ICC csak a szemének akar hinni
ATTENTION EDITORS - 3 OF 19 PICTURES TO MATCH PICTURE PACKAGE "GBAGBO FACES ICC". SEARCH GBAGBO-HAGUE TO SEE ALL IMAGES SIN400-418 Ivory Coast's President Laurent Gbagbo gestures during the ceremony of his official declaration as the candidate of his Ivorian Popular Front (FPI) party for the upcoming presidential election, in Abidjan in this October 9, 2010 file photo. The International Criminal Court confirmed former Ivory Coast President Laurent Gbagbo had been detained in The Hague on November 30, 2011, following his arrest on charges of crimes against humanity and transfer from Ivory Coast overnight. REUTERS/Luc Gnago/Files (IVORY COAST - Tags: POLITICS ELECTIONS IMAGES OF THE DAY)

Elefántcsontparton négy hónapos polgárháború tört ki azután, hogy tavaly novemberben Gbagbo elveszítette az elnökválasztást, de nem akarta átadni a hatalmat riválisának, Alassane Ouattarának. „Gbagbo abban a bűnökben viselt egyéni felelősségéért áll a törvény elé, amelyet a nevében harcoló egységek követtek el polgári személyek ellen” – jelentette be közleményében Luis Moreno Ocampo, az ICC főügyésze, hangsúlyozva, hogy a volt elefántcsontparti elnököt megilleti az ártatlanság vélelme és minden eszköz a rendelkezésére fog állni, hogy megvédje magát.

Moreno-Ocampo külön kitért arra, hogy a polgárháborúvá fajuló elefántcsontparti helyzetben mindkét fél követett el bűnöket, az ICC pedig tovább vizsgálódik. „Következő vizsgálatainkat elfogulatlanul, függetlenségünk teljes megőrzése mellett kívánjuk folytatni tekintet nélkül a politikai hovatartozásra. Az ország vezetőinek meg kell érteniük, hogy nem folyamodhatnak erőszakhoz a hatalom megszerzése érdekében., és ez már nem az a kor, amely tetteiket büntetlenül hagyja elévülni” – szögezte le a főügyész. Gbagbót eddig az elefántcsontparti Korhogóban tartották fogva; házi őrizetéből szerda kora hajnalban szállították át az ICC Északi-tenger partján fekvő börtönébe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.