Először a wifi, aztán a WC: kényszerszabadságra küldik a munkamániásokat

Van, aki egyszerűen soha nem kapcsol ki: a Távol-Keleten gyakori látvány, hogy az irodákban jóval a munkaidő lejárta, sőt, éjfél után is égve maradnak a fények. És ha ez nem lenne elég, sokan még a szabadságukra is magukkal viszik a munkájukat.

Ami azonban első pillantásra kedvező jelenségnek tűnik, a másodikra meglehetősen riasztó képet fest: felmérések szerint a túlórázás fő oka valójában nem a tízmilliókon egyszerre elhatalmasodó munkamánia, hanem néhány követelőző főnök, és a félelem a kirúgástól. Így nem is meglepő, hogy az irodaházak és a felhőkarcolók messze az éjszakába nyúlóan is kivilágítva állnak Dél-Koreától Szingapúrig.

Sokan ráadásul úgy gondolják, hogy leállni otthon sem lehet. A szingapúriak 69 százaléka, a hongkongiak 77 százaléka haza is visz munkát –legalábbis ilyen arányban jelentkeznek vissza a munkahelyi számítógépes rendszerbe. A regionális átlag egyébként 66 százalék. Lelkesültség ebben vajmi kevés van: a munkaadók 90 százaléka kategorikusan elvárja, hogy munkatársait a vakáció bármelyik pillanatában elérje. (Csak összehasonlításul: Új-Zélandon ez az arány hat százalék.) Valószínűleg ezért, hogy a legtöbben nem is élnek a vakáció lehetőségével, hanem a szabadnapokon is rendületlenül gályáznak tovább.

Az egyik nagynevű szingapúri jogászcég munkatársa, Stefanie Yuen Thio a BBC-nek erről azt mondja, bejelentkezés után egy hotelszobában már nem is a toalettet és az ágy kényelme érdekli először, hanem az, tökéletesen működik-e a vezeték nélküli internetkapcsolat. Ezerhatszáz megkérdezett távol-keleti cégigazgató közül minden negyedik azt állítja, vakáció alatt is képtelen arra, hogy kikapcsoljon, 66 százalékuk szerint ha szükség esetén „feltételenül” rendelkezésre kell állnia, akkor is, ha a tengerparton hétágra süt a Nap, 60 százaléknyian pedig úgy vélik, csak az, hogy vakációzás közben naponta átböngészik a munkahelyi emaileket, segít oldani a visszatéréskor érzett stresszt. Nem mintha megérné az év 365 napján lógó nyelvvel hajtani: a túlórázók 40 százaléka a Távol-Keleten semmiféle pluszfizetségben nem részesül.

A kényszerű munkamániának azonban nagy ára van: bár a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országai közül Dél-Koreában dolgoznak a legtöbbet, évi 2193 órát, a statisztikák szerint  a produktivitás rangsorában a távol-keleti ország az utolsók között kullog. (Évi 1961 órával Magyarország az előkelő negyedik helyen áll a listán; tíz éve a csehek mögött még második helyen voltunk 2057 órával.) Ezt megelégelve szöuli kormány a minap úgy döntött, hogy bevezeti az évi két hét kötelező szabadságot, amelynek a produktivitás növelése mellett a másik célja a hanyatlóban lévő turizmus fejlesztése lehet. Emiatt a legnagyobb dél-koreai pénzintézetet, a Shinhan Bankot kézben tartó pénzügyi csoport a szabadságon lévő munkatársakat már kitiltja a munkahelyi számítógépes rendszerből.

Távol-Kelet: munkamánia gombnyomásra, esőben-szélben – és a tűző napon is
Rain drops on a car window reflects a man walking past a stock index board in Tokyo August 10, 2009. The Nikkei average hit its highest close in 10 months on Monday, buoyed by stronger-than-expected U.S. jobs data and a report that Mitsubishi Chemical was in talks to acquire resin maker Mitsubishi Rayon. The image was rotated 180 degree. REUTERS/Kim Kyung-Hoon (JAPAN BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.