Házasságtörés miatt zártak ki nőket a Kínai Kommunista Pártból

Először fordult elő Kínában, hogy házasságtörés miatt ki kelljen zárni két női hivatalnokot a Kommunista Pártból (KKP) – jelentette a kínai média csütörtökön.
A sajtóban komoly visszhangot kapott eset az észak-kínai Sanhszi tartományban történt, és a helyi pártvezetés legfelsőbb szintjeit érinti. A tartomány két városának, Csincsong és Kaoping helyettes pártvezetőjét, Csang Hsziu-ping és Jang Hsziao-po asszonyokat a tartományi korrupcióellenes hatóságok egyebek között házasságtörés vádjában találták bűnösnek. Bár a kínai jogszabályok ezt nem büntetik, a KKP fegyelmi kódexének 150. cikkelye szerint a házasságtörés kizárással és a hivatali rangoktól való megfosztással jár.

A kizárt tisztségviselők a vádak szerint hivatali befolyásukkal visszaélve nagy összegű kenőpénzeket is elfogadtak. A számos tabuval övezett és továbbra is szemérmes kínai társadalomban a házasságtörés kifejezést korábban a sajtó és az állami kommunikáció „morális elhajlás" vagy „dekadens életmód" kifejezéssel illette, az mindössze idén nyáron került be a párt hivatalos retorikájába.

A kormány fegyelmi szervének központi bizottsága a honlapján külön írásban magyarázza el, hogy a párttagoknak az átlagembereknél is komolyabb felelősségük van, és a házasságtörés nemcsak az azt elkövetőre, de annak családjára, gyerekeire, szüleire is bélyeget vet. 

A szénbányákkal teli Sanhszi tartományban egyébként az elmúlt bő két évben a tartományi vezetés tagjainak egyharmadát vizsgálták a hatóságok korrupció vádjával. Eddig több mint 30 vezetőt találtak bűnösnek, s szinte nem telik el nap anélkül, hogy a kínai sajtó ne adna jelentést újabb esetről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.