Először van miniszteri rangú pekingi vendége Tajvannak

Először érkezett miniszteri rangú pekingi tisztségviselő „a kapcsolatok stabilizálása" céljából szerdán Tajvan szigetére, akit szimpatizánsok és bírálók egyaránt fogadtak a taojüani nemzetközi repülőtéren – jelentette a helyi média.
Csang Cse-csün, a pekingi kormány tajvani ügyekért felelős miniszteri rangú igazgatója tajvani nyelven üdvözölte a fogadására kiérkezetteket, köztük a Kína szárazföldi részével fenntartott kapcsolatokért felelős tajvani kormányhivatal miniszterhelyettesét.

Ez az első alkalom, hogy a pekingi kormány ilyen magas szintű hivatalnokot küldött az általa „renegát tartományként" számon tartott 23 milliós Tajvanra. Tajvani hírügynökségi jelentések szerint a repülőtéren szóváltásba és a rendőrséggel való összecsapásba torkollott a Csang látogatását ellenzők demonstrációja.

Az utazásnak a Tajvani-szoros mindkét oldalán nagy jelentőséget tulajdonítanak, s kíváncsian várják, milyen hozadéka lesz Csang találkozóinak, sikerül-e terveinek megfelelően jobban megismernie a tajvani helyzetet, társadalmat. Tajvani partnerével, Vang Jü-cse miniszterrel másodszor ül tárgyalóasztalhoz, ezúttal a sziget északi részén lévő Taojüan megyében. Később a déli Kaohsziungban is találkoznak majd.

Sajtóértesülések szerint megbeszéléseik napirendjén kereskedelmi ügyek, a regionális gazdasági övezetekhez való csatlakozás kérdései szerepelnek, de állítólag a félhivatalos kapcsolattartó szervezetek képviseleti irodáinak kölcsönös megnyitása is szóba kerül. Csang felkeresi Új-Tajpejt, Tajcsungot és Csanghua megyét. A fővárost, Tajpejt elkerüli. Találkozókat szerveztek neki olyan házaspárokkal, amelyek egyik tagja Kína szárazföldi részéből származik, őslakosokkal, egyetemi hallgatókkal, gazdálkodókkal és halászokkal.

A négynapos látogatás célja, hangoztatják Pekingben és Tajpejben egyaránt, a tajvani-szorosközi kapcsolatok stabilizálása, a működő magas szintű kommunikáció kifejezése. A látogatásra olyan időszakban kerül sor, amikor a tajvani törvényhozásban – Kína szárazföldi része befolyásának növekedésétől tartva – az ellenzék sikerrel akadályozta meg a szolgáltatások kereskedelmét kölcsönösen kiterjesztő megállapodás elfogadását. Az ügy heves vihart váltott ki Tajvanon, márciusban diákok ezrei tüntettek, százak pedig betörtek a törvényhozás épületébe, s napokon át nem hagyták el azt. 

Megfigyelők szerint Pekingben nem értik, pontosan mi az oka annak, hogy a tajvaniak érdekeit szem előtt tartó szerződés ilyen vehemens tiltakozást váltott ki. A Tajvanon 2008 óta hatalmon lévő Kuomintang-kormányzat Ma Jing-csiu elnök vezetésével egyébként az elmúlt években egy sor gazdasági, kereskedelmi, turisztikai és egyéb együttműködésről szóló megállapodást kötött Pekinggel.

A kínai polgárháborút (illetve a Kínai Népköztársaság 1949. októberi kikiáltását) követően, 1949 végén a Kuomintang-párti köztársasági kormány Tajvanra menekült. Jelenleg de facto független államként működik, de alig kéttucatnyi ország ismeri el a világon. A Kínai Kommunista Párt (KKP) és a mindenkori pekingi vezetés kinyilvánított célja az ország békés újraegyesítése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.