Először szavazhatnak a nők Szaúd-Arábiában

Történelmi jelentőségű választásokra kerül sor Szaúd-Arábiában. Először vehetnek részt nők a szavazáson jelöltként és voksolóként. Azonban továbbra sem vezethetnek autót.

978 női jelölt indul a helyhatósági választásokon 5938 férfi mellett. Előbbiek nem szólhatnak közvetlenül a választóikhoz. A kampány során egy paraván mögül beszélhetnek csak a közönséghez, vagy egy férfi képviselheti őket.

A hatóságok beszámolója szerint 130,000 nőt regisztráltak, aki szavazni szeretne. Ez a szám még mindig messze elmarad az 1,35 millió regisztrált férfi szavazótól.

Salma al-Rashed volt az első nő, aki jelezte részvételét a választásokon. "Nagyon jó érzés volt" - mondta a BBC-nek. "A változás nagy szó, de a szavazással tudjuk biztosítani, hogy valóban képviselik a mi érdekeinket is."

Annak ellenére, hogy az önkormányzatok nem rendelkeznek jelentős hatalommal, a voksolás mérföldkőnek számít a szaúdi nők számára - vélekedik a BBC Rijádban tartózkodó tudósítója, Orla Guerin.

Ő éppen leadta a szavazatát
Ő éppen leadta a szavazatát
Faisal Al Nasser / Reuters

Ahogy a szavazófülkék kinyitottak helyi idő szerint reggel 8-kor, Hatoon al-Fassi ment, hogy leadja a voksát. A szaúdi akadémikust és nőjogi aktivistát autóval vitték el a választás helyszínére, a nőknek ugyanis még mindig tilos vezetniük.

Egy majdnem üres, csak a nők számára fenntartott szavazóhelyiségben adta le a szavazatát. A szavazás is szegregált, ahogy minden más a mélyen konzervatív társadalomban.

"Remek érzés" - mondta, ahogy hatalmas mosollyal távozott. "Ez egy történelmi pillanat. Köszönöm Istennek, hogy megélhettem." Hatoon al-Fassi közel egy évtizede ezért a napért dolgozik. Szerinte nem számít, hogy hány nőt választanak meg ténylegesen. "Nem aggódom a számok miatt, vagy hogy megválasztanak-e egyáltalán egyetlen nőt is. Az a tény számít csak, hogy végigmentünk ezen a folyamaton."

Maga a választás is ritka dolog a szaúdi királyságban, az 1965 és 2005 közötti negyven évben egyáltalán nem voltak választások.

Abban a döntésben, hogy nők is részt vehessenek a választásokon, nagy szerepe van Abdullah királynak. Ezt az öröksége részének tekintik. Januári halála előtt 30 nőt jelölt az ország legfőbb tanácsadó testületébe, a Súra tanácsba.

A választásokon 2100 képviselői hely sorsáról döntenek, amelyhez a király jóváhagyásával további 1050 helyet adtak.

A választások eredményét vasárnap jelentik be.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.