Előretörnek az euroszkeptikus pártok

A szocialisták nyernének, ha most lennének az európai parlamenti választások – derült ki a Votewatch Europe felméréséből. A független szervezet szerint az európai szocialista párt 217 mandátumot szerezne, míg a konzervatív Európai Néppárt 200-at.

Utóbbi jelenleg 275 képviselővel a legnagyobb frakciót alkotja a parlamentben. Ez lenne a szocialisták első győzelme 1994 óta. A liberálisok 70 mandátumot nyernének (jelenleg 85 képviselővel bírnak). A zöldek a mostani 58 helyett 44 képviselővel szerepelnének a 751 fős EP-ben.

Megnövekedne az euroszkeptikus, illetve EU-ellenes erők aránya az EP-ben, és általában a fősodor pártjainak ereje csökkenne – állapítja meg az összegzés. A brit konzervatívokat és Bokros Lajost is maguk között tudó Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportja 56-ról 42-re csökkenne, az euroszkeptikus brit UKIP és az olasz Északi Liga részvételével működő Szabadság és Demokrácia Európája csoport létszáma a felmérés szerint egyetlen képviselőhellyel zsugorodna 30-ra.

A ma a Jobbiktól kezdve a Wilders-féle holland Szabadságpárt, az Osztrák Szabadságpárt tagjaiból álló függetlenek viszont a jelenlegi 32 helyett 92 helyet szereznének. Ha sikerülne hét országból legalább 25 képviselőt összegyűjteni, és hajlandók lennének frakciót alakítani, ezek a nacionalista erők adnák a harmadik legnagyobb képviselőcsoportot a parlamentben. Elsősorban a görög Sziriza párt sikerének köszönhetően, a radikális baloldal képviselőinek száma 35-ről 56-ra növekedne.

A magyar adatokat tekintve a Votewatch az IPSOS, a Tárki és a Medián közvélemény-kutatók januári adataira hagyatkozott. Számításaik szerint a Fidesz 10 képviselői helyet szerezne, az MSZP ugyanúgy négyet, mint 2009-ben, a Jobbik is megőrizné három képviselői helyét az EP-ben. A DK a számítások szerint két mandátumot szerezne, és a kutatók úgy számolnak, hogy ők az európai szocialistákhoz ülnek majd. Az Együtt-PM is két helyre számíthat a Magyarországnak kiosztott 21-ből. Érdekes, hogy a Votewatch úgy számol, utóbbi képviselők a liberálisokhoz ülnek majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.