Előrehozott választásokat követel a független magyar képviselő

A jelenlegi pozsonyi kormány megbízatási idejének lerövidítését szeretné elérni Simon Zsolt. A szlovákiai parlament független képviselője ennek érdekében petíciót indít.

Ha Simonnak sikerül összegyűjtenie 350 ezer támogató aláírást, akkor a képviselőháznak ki kell írnia az ügydöntő népszavazást.

„Meggyőződésem, hogy eredményes lesz a kezdeményezésem, majd pedig voksolás is, mert napról napra növekszik a kabinet semmittevésével, arroganciájával elégedetlen, felháborodott polgárok száma. Egyre többen elkeseredésükben már a szélsőségeseket támogatják" - nyilatkozta lapunknak a képviselő. A tyzden.sk politikai beszélgetőműsorában pedig kifejtette:

„Olyan helyzet alakult ki Szlovákiában, hogy a kormánypárti többség egyszerűen nem veszi figyelembe az ellenzék, de a civil szervezetek követeléseit sem. Számos korrupciógyanús ügy kivizsgálását pedig akadályozzák. A parlamentben az ellenzékiek és a függetlenek kisebbségben vannak, ezért képtelenek megbuktatni ezt a kormánykoalíciót, amely cinikus viselkedésével valójában azt üzeni a polgárok nagy többségének, hogy ti csak rikácsoljatok, mi pedig tovább lopjuk az országot. Nem nézhetjük tétlenül ezt a folyamatot, amelyet demokratikus eszközökkel csak úgy állíthatunk le, ha petíciónkkal ügydöntő népszavazás kiírását kényszerítjük ki. Azt szeretnénk megkérdezni a polgároktól, hogy támogatják-e a jelenlegi kabinet megbízatási idejének lerövidítését és előrehozott választások kiírását 2017-ben? Bízom abban, hogy kezdeményezésünk sikeres lesz" - közölte Simon Zsolt.

Megkeresésünkre Martin Slosiarik emlékeztetett arra, hogy Szlovákiában idáig csupán egyetlen népszavazás volt eredményes, éspedig az, amikor a polgárok az ország uniós csatlakozásáról döntöttek. A részvételi arány akkor is alig haladta meg az 50 százalékot, ami az eredményes voksolás feltétele. „Valóban sok az elégedetlen ember, de szerintem még közülük sem mindenki mozgósítható, de eleve azért nem ítélem kudarcra a kezdeményezést" - válaszolta a neves szlovák szociológus, aki a Focus közvélemény-kutató ügynökség társtulajdonosa.

Simon Zsolt a Most-Híd egyik alapító tagja. Idén márciusban a Híd listájának a 4.helyén indult a választásokon, amelyen 27 041 preferenciaszavazattal a párt harmadik legnépszerűbb politikusa lett. Miután a Bugár Béla vezette politikai tömörülés vezetősége koalícióra lépett a populista Smerrel, valamint a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) is, Simon tiltakozásul lemondott az alelnöki posztról, kilépett a pártból és a parlamentben átült a függetlenekhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.