Előrehozott választások Japánban

Rossz hírek várták a G8-csúcstalálkozóról hazatérő japán miniszterelnököt. Aszo Taro a hétvégén azzal szembesült, hogy a kormánypárt elveszítette a tokiói helyhatósági választásokat.

A szigetország kormányfője hétfőn bejelentette, hogy feloszlatja a törvényhozás alsóházát, és augusztus végére új, országos választást írt ki.

Bár Aszónak igaza van abban, hogy a japán főváros közgyűlésének nem sok köze van az országos politikához, azonban jelzés értékű lehetett számára is, hogy a több mint ötven éve lényegében végig kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) sorban a negyedik jelentős helyi választást veszítette el a Japán Demokrata Párttal (DPJ) szemben.

Ez pedig jól mutatja a szigetország lakosságának közhangulatát, hogy elég volt a választók többsége szerint hibát hibára halmozó, húsz százalék körüli támogatással rendelkező LDP-vezetésből.

A hatvannyolc éves japán miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy jövő kedden feloszlatja a japán törvényhozás erősebb kamaráját, az alsóházat, és augusztus harmincadikára új választásokat ír ki.

A kampány mindössze tizenkét nappal a választás előtt kezdődik, amely így közel egy hónapot ad az LDP-nek, hogy összeszedje magát.

Aszo egyébként a kormánypárt némelyik belső frakciója körében sem túl népszerű, több politikus is a miniszterelnök azonnali lemondását követeli. Elképzelhetőnek tartják, hogy az elégedetlen kormánypárti politikusok vagy kiválnak a pártból, vagy belülről robbantanak.

Elemzők azonban kevés esélyt adnak az LDP győzelmének az augusztusi választáson, amelyet a parlament hétfői feloszlatása nélkül is, idén októberig mindenképp meg kellett volna tartani.

Ha a DPJ szerezne többséget, akkor miniszterelnökük nagy valószínűséggel az a Hatojama Jukio lehetne, akinek apja japán külügyminiszter, apai nagyapja miniszterelnök, anyai nagyapja pedig a Bridgestone gumiabroncs-gyár alapítója volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.