Előre figyelmeztettek a nairobi támadásra

A kenyai kormánynak a hírszerzés és az izraeliek is szóltak, a szélsőséges iszlamisták támadni fognak valamikor szeptember 4 és 28. között.

Kenya kormányát előre figyelmeztették, hogy a szélsőséges szomáli iszlamista milícia, az al-Shabab merényletre készül Nairobiban vagy Mombasában – írta hírszerzési forrásokra hivatkozva szombaton a kenyai sajtó. Az idézett források szerint a nairobi kabinet négy minisztere és a kenyai vezérkari főnök is megkapta azt az összesen nyolcezer oldalas dossziét, amely erről szól, vagyis  hogy az al-Shabab valamikor szeptember 13. és 20. között támadni fog.

A dokumentumok tanúsága szerint figyelmeztettek az izraeliek is, hogy izraeli érdekeltségek vagy állampolgárok merénylet veszélyének vannak kitéve Kenyában szeptember 4. és 28. között. Ez a jóslat valóra is vált, szeptember 21-én, szombaton az al-Shabab egyik 10-15 fős egysége ugyanis lerohanta a nairobi Westgate bevásárlóközpontot. A támadás és a kenyai hadsereg keddig tartó ostroma a hivatalos közlések szerint 61 polgári személy és hat katona életét követelte. A szélsőségesek közül ötöt megöltek. A merénylet miatt jelenleg nyolcan vannak őrizetben. Ahogy a kenyai Standard írja, a hírszerzés az egyik jelentésében még a célpontot is eltalálta. A másik tipp a nairobi Szent Család-bazilika volt.

Az al-Shabab rendkívül körültekintően szervezte meg a nairobi támadást. A szélsőségesek már egy évvel a merénylet előtt üzlethelyiséget béreltek a bevásárlóközpontban, ahol fegyvereket és élelmet halmoztak fel. A Vöröskereszt szerint a halálos áldozatok száma még jócskán nőhet. Hatvanegy emberről semmit nem tudni a támadás után.

Az AFP-nek az ügy kapcsán egy névtelenséget kérő kenyai hírszerzési forrás elmondta, hogy azok a kormánytagok, akiknek szóltak, meglehetősen hanyagul kezelték a veszélyt, pedig a dosszié eljutott Joseph Ole Lenku belügyminiszter, Amina Mohammed külügyminiszter, Raychelle Omamo védelmi miniszter és Julius Rotich pénzügyminiszter és Julius Karangi vezérkari főnök asztalára is. A hírszerzési igazgató, Michael Gichangi hétfőn áll a parlament elé beszámolni az ügyről. A négynapos túszdráma alatt a sajtó végig arra panaszkodott, hogy a hatóságok egyre-másra adnak ki egymásnak homlokegyenest ellentmondó közleményeket – Ndung'u Gethenj, a parlament védelmi bizottságának az elnöke szerint az ügyben indított vizsgálatnak ezt is tisztáznia kell. A parlamentben korábban is többen Gichangi fejét követelték az al-Shababa támadása miatt.

Állításuk szerint a szomáli szélsőségesek a kenyai hadsereg jelenléte miatt, megtorlásul támadta meg a Westgate-et. Kenyának mintegy négyezer katonája van Szomáliában; ők 2011-ben vonultak be a mogadishui kormány támogatására a szélsőségesekkel szemben, és azóta integrálódtak az Afrikaii Unió tizenhétezres hadtestébe. Szomáli vádak szerint a kenyai katonák misszió közben rengeteg atrocitást követtek el polgári személyek ellen Mogadishuban és a kikötőváros Kismayóban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.