Élőlánccal állták útjukat a romáknak

Egy rendőrökkel kitört összetűzés miatt a marosvásárhelyi önkormányzat egyelőre kénytelen lemondani a romák áttelepítéséről. Jogvédő szervezetek az utóbbi hónapokban többször bírálták az erdélyi önkormányzatokat a roma közösségek átköltöztetéséért.

A román szociáldemokraták (PSD) marosvásárhelyi szervezete azt állítja, hogy bizonyítékokkal tud szolgálni a múlt heti üggyel kapcsolatban, amikor a helyi rendőrség és a marosvásárhelyi lakosok egy csoportja között tettlegességig fajult egy konfliktus, miután utóbbiak tiltakoztak egy roma közösség közvetlenül szomszédságukba való költöztetésére vonatkozó városházi tervek ellen.

A Krónika napilap hétfői tudósítása szerint a tiltakozás következtében a marosvásárhelyi önkormányzat egyelőre kénytelen lemondani a romák áttelepítéséről a Hegy utcába, miután az ottani lakosok élőláncot alkotva megakadályozták a romáknak szánt szállások felépítését. Az önkormányzat a romák által jelenleg elfoglalt területet azért akarja felszabadítani, mert paneleket akar építeni.

A lap szerint az átköltöztetés ellen tiltakozók közül többen megsérültek: az önkormányzat alárendeltségébe tartozó helyi rendőrség több személyt megbilincselt és megvert. Ez utóbbiak cáfolják, hogy bárkit is bántalmaztak volna, három ember megbilincselését agresszív magatartásukkal indokolták. A szóban forgó személyek az ügyészségen kívánnak feljelentést tenni.

Az APDO Lider helyi emberjogvédő szervezet elítélte a rendőrök brutalitását, és parancsnokuk lemondását követelte.

Hétfőn a PSD marosvásárhelyi irodája két videófelvételt hozott nyilvánosságra, amelyek állítólag bizonyítják a rendőri brutalitást. A felvételeken szinte semmi nem látszik, ám a hangok tisztán hallhatóak.

A párt marosvásárhelyi szervezetének ügyvezető titkára, Cornel Briscaru, a közelgő választásokkal kapcsolatos pártpolitikai döntéseket sejt a romák betelepítése mögött. „Az ott lakó emberek a törvény által biztosított jogaikat védik. Azt, hogy tájékoztassák őket, és kikérjék a véleményüket, mielőtt ilyen kolóniát hoznak létre a marosvásárhelyi Demokrata-Liberális Pártra szavazók számának növelése céljából" - nyilatkozta a TTM marosvásárhelyi televíziónak Brişcaru.

Roma jogvédő szervezetek az utóbbi hónapokban többször bírálták az erdélyi önkormányzatokat amiatt, hogy elköltöztették a roma közösségeket. Ilyen bírálat érte a kolozsvári és a csíkszeredai polgármesteri hivatalokat. Legutóbb a nagybányai polgármesteri hivatalt bírálták, hogy betonfallal kerített be egy többnyire romák által lakott panelt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.