Egyhamar nem oldódik meg a felvidéki magyarok állampolgársági ügye

Az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke szerint késlelteti a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok jogi küzdelmének folytatását a nemzetközi fórumokon, hogy még nem kézbesítették a szlovák alkotmánybíróságnak az állampolgársági jogszabállyal kapcsolatos szeptemberi határozatát.

A kassai székhelyű szlovák alkotmánybíróság (Ab) többszöri elnapolás után szeptember 17-én érdemi döntés nélkül zárta le a szlovák állampolgársági törvény alkotmányosságát vitató azon beadvány tárgyalását, amellyel a pozsonyi törvényhozás képviselőinek egy csoportja három évvel korábban fordult a testülethez.

A beadvány megfogalmazói arra hivatkoztak, hogy a jogszabály – amelynek alapján százakat fosztottak meg szlovák állampolgárságuktól, miután azok felvették egy másik ország állampolgárságát – nem egyeztethető össze a szlovák alaptörvénnyel, melynek ötödik cikkelyének második bekezdése kimondja: akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától. A beadványt a szlovák Ab eljárásjogi okokra hivatkozva elutasította, mivel a testületben sem a panaszt elvető, sem az annak helyt adó döntéshez nem sikerült megszerezni a többséget jelentő 7 szavazatot. 

A testület határozatával kimerültek az ügy szlovákiai jogorvoslati lehetőségei. Ezután a szlovák állampolgárságukat elvesztett felvidéki magyar állampolgárok egy csoportja bejelentette: jogi küzdelmüket nemzetközi fórumokon folytatják. Ez viszont csak azután lehet, hogy az Ab-határozatot és az indoklást közzéteszi honlapján a testület, illetve azt a beadvány címzőinek is kézbesíti.

A felvidéki jogfosztottakat támogató szervezet elnöke, Lomnici Zoltán csütörtökön azt mondta az MTI-nek, „rendkívül súlyos", hogy az Ab „két hónappal a döntés után sem hajlandó kézbesíteni az egyébként semmitmondó döntését.

Az EMT-elnök elmondta, hogy a nemzetközi jogorvoslat lehetőségeiről és a további lépésekről több egyeztetést folytatott a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok egy csoportjával, illetve Gál Gáborral, a szeptemberben elutasított képviselői beadvány jogi képviselőjével, valamint Csáky Pál felvidéki magyar európai parlamenti képviselővel is. „Olyan döntés született, hogy a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulunk, a jogorvoslat elvonása és a magánélet ellehetetlenítése címén" – fejtette ki.

Anna Pancúrová, a szlovák Ab szóvivője az MTI megkeresésére azt mondta: még nem lehet pontosan tudni, hogy mikor kézbesítik az Ab határozatát, de mivel már a szöveg korrektúrája készül, várhatóan csak néhány napról lehet szó. Kérdésre hozzátette: nincs olyan előírás, amely határidőhöz kötné a testületet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.