Élőben nézhette az összes Yahoo-felhasználó levelezését az FBI

Az IT-óriás email-rendszerében egy kis program figyelte a beérkező leveleket, és információkat adott át azokról, amelyekben szerepeltek az előre megadott kulcsszavak.

Gyakorlatilag minden amerikai titkosszolgálati kérést teljesített elektronikus levelezési rendszerével kapcsolatban a Yahoo – tárta fel keddi cikkében a Reuters. A brit hírügynökség forrásai szerint a Yahoo  az FBI és az NSA megbízásából egy kis programmal figyeltette a e-maileket. Ez a program a Yahoo több százmillió felhasználójának minden bejövő levelét elolvasta az érkezése pillanatában, majd az előre megadott kulcsszavaknak megfelelően szűrte őket és továbbította azokat az információkat, amelyekre a két titkosszolgálat igényt tartott.

Ez az első eset, hogy egy amerikai IT-óriásról bizonyságot nyer az élőben végzett megfigyelés gyanúja. Mivel az NSA többnyire az FBI-on keresztül talál meg cégeket hasonló igényekkel, az nem mindig világos, hogy éppen melyik titkosszolgálatnak volt szüksége információkra egy-egy felhasználóról, de z valószínű, hogy az FBI más IT-óriásokat is meglepett hasonló kéréssel.

A Yahoo egyelőre mindössze egy szűkszavú közleményben kommentálta a Reuters hírét, azt állítva, egy „törvénytisztelő” cégről van szó, amely eleget tesz az amerikai jog támasztotta követelményeknek.

A Reutersnek a Yahoo két névtelenséget kérő korábbi munkatársa  beszélt erről. Elmondásuk szerint az együttműködésre személyesen Marissa Mayer Yahoo-vezérigazgató bólintott rá. Mayer döntése volt az ok, hogy 2015 júniusában távozott a cégtől Alex Stamos biztonsági igazgató, aki azóta a Facebooknál tölti be ugyanezt a tisztséget. A Reuters interjúra kérte fel Stamost, aki azonban nemet mondott a felkérésre.

A Yahoo-nak nem ez az első nagy botránya azóta, hogy augusztusban a Verizon megvette 4,8 milliárd dollárért. Nemrég kiderült, hogy hackerek 2014-ben 500 millió felhasználója adatait lopták el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.