Élő pajzsokkal menetel Aszad hadserege

Moszkvában intenzív tárgyalások folynak az orosz vezetés és Kofi Annan különleges megbízott, volt ENSZ-főtitkár között a szír válság megoldásáról. A Kreml mintha hajlana arra, hogy lemondjon a damaszkuszi rezsim feltétlen támogatásáról.

Igaz, hogy egyik utolsó nyilvános megszólalásában, de a leköszönő orosz elnök, Dmitrij Medvegy támogatásáról biztosította a vasárnap Moszkvában járt Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárt, a világszervezet különleges megbízottját a damaszkuszi rezsimmel tartandó béketárgyalásokhoz. „Ez lehet az utolsó esély Szíria előtt arra, hogy elkerülje a hosszú, véres polgárháborút” – mondta Medvegyev, „minden szinten” támogatást ígérve Annannak. A különleges megbízott Moszkvából Kínába utazik tovább – az év elején az ENSZ Biztonsági Tanácsának ez a két állandó tagja élt vétójogával, amikor napirendre került az Arab Liga határozattervezete Bassár el-Aszad rendszerének elítéléséről.

Ez az álláspont azóta valamelyest enyhült. Oroszország nemrég már jelezte, hogy hiába ott a haditengerészeti bázisa Szíriában, illetve az az ötmilliárd dollárra rúgó fegyver, amelyet Damaszkusz rendelt meg tőle, elégedetlen az Aszad-rezsim teljesítményével, főleg, ami az ígért, de soha be nem tartott reformokat és az ellenzékkel szembeni folyamatos megtorló akciókat illeti. Ennek kapcsán Szergej Lavrov külügyminiszter fogalmazott úgy nemrég, hogy a rezsim „számos hibát követett el”. Lavrov most arra szólította fel Annant, hogy Aszadék mellett az ellenzéket is próbálja meg rávenni az erőszak feladására. (A kormányerőkkel Homszban és Damaszkuszban is a dezertőr katonákból álló Szabad Szíriai Hadsereg veszi fel a harcot. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár korábban úgy nyilatkozott, ha valakinek egyoldalúan kell tűzszünetet hirdetnie, a rezsim legyen az, aki megteszi. A támogatás ellenére az orosz külügyminiszter figyelmeztetett: bár a nemzetközi közösségnek egyhangúlag ki kell állnia Annan mellett, ez nem jelentheti azt, hogy bárki is beavatkozik Szíria belügyeibe, és állást foglal akár a rezsim, akár az ellenzék mellett. Annan a maga részéről megbeszélésein azt hangoztatta, Szíriának most van lehetősége „a konfliktus megoldására, a harcok befejezésére, a humanitárius segélyek beengedésére és arra is, hogy végre politikai síkra terelje a válságot”.

Egy Annan látogatása előtt kiadott közleményben Moszkva már figyelmeztetett, hogy Szíriában nehéz lesz véget vetni az erőszaknak mindaddig, amíg az ellenzéket külföldről támogatják. Az orosz diplomácia valószínűleg arra a Szaúd-Arábiára gondolt, amelyik más Öböl-menti országokkal – elsősorban Kuvaittal – karöltve nyilvánvalóan az Aszad-rezsim bukására játszik.

Eközben a közel-keleti országban tovább folynak a harcok az ellenzéki egységek és a kormányerők között. A korábban négyhetes ostromot is átélt Homszot újra bombázzák – tegnap az országszerte megölt 50 áldozat nagy része itt vesztette életét – a Human Rights Watch (HRW) pedig olyan videofelvételekről számolt be, amelyek tanúsága szerint a rezsim erői Idlibnél civileket hajtanak maguk előtt, akik élő pajzsként szolgálnak, ha támadna az ellenzék. Előfordul az is, hogy gyerekeket kényszerítenek menetelésre a tankok előtt, és velük töltik fel a katonákat szállító járműveket is.

Ellenzéki aktivisták szerint Szíriában több mint nyolcezer ember halt meg azóta, hogy tavaly márciusban felkeléssé nőtte ki magát az ellenzék politikai reformokat követelő tüntetéssorozata. A rezsim ezzel párhuzamosan háromezer katonaáldozatról beszél, de mivel Damaszkusz korlátozza a külföldi újságírók és a nemzetközi szervezetek munkáját, megerősíteni vagy cáfolni egyik adatot sem lehet.

Dmitrij Medvegyev és Kofi Annan kézfogása Moszkvában. Az utolsó esély
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.