Elnyaralta volna a megyei alelnök a kenőpénzt

Ausztriába ment volna nyaralni a csúszópénzként elfogadott 10 ezer eurójából Radu Bica, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke a román Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Kolozs megyei ügyészei szerint. Az ügyészek kérvényezték az alelnökelőzetes letartóztatását.

A megyei táblabíróság 29 napos, előzetes letartóztatásra vonatkozó határozata szerint a vádlott közvetlen veszélyt jelent a közrendre, hiszen tisztségéből kifolyólag tisztelnie kellett volna a törvényt, írja a manna.ro.

A Kolozs megyei tanács demokrata liberális alelnöke, Radu Bica ugyanis 43 ezer lejes csúszópénzt fogadott el hétfőn egy helybeli üzletasszonytól – egyben pártbeli kollégájától – a Frarom export-Import cég tulajdonosától, Aspazia Droniuctól, olyan titkos dokumentumokért cserébe, melyekkel a hölgy könnyedén elnyerheti a helyi stadion gondokságára meghirdetett versenytárgyalást.

A Korrupcióelleni Ügyészség adatai szerint ha az üzlet létrejön, az alelnök markát összesen 25 ezer euró ütötte volna, cége pedig havonta hatvanezer eurót kapott volna.

A bíróság szerint az alelnök tette lejáratja a közösséget, amelyet képvisel, másrészt pedig negatívan befolyásolja az állami intézményekről kialakult értékítéletet is. Bica azonnali és hatékony eljárásra számíthat.

A Szociálliberális Unió (USL) Kolozs megyei tanácsosai eközben rendkívüli tanácsülés összehívását tervezik, hogy elemezzék a kialakult helyzetet, és ha szükséges, vizsgálóbizottságot állítsanak fel. Horea Uioreanu PNL-s képviselő szerint mindenképpen ki kell vizsgálni a megyei önkormányzat 2008 óta kiírt versenytárgyalásait, hogy fény derüljön  korábbi esetekre is. Bica ártatlannak vallja magát.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.