Kerry figyelmeztetett, négy cseh katona halt meg Afganisztánban

John Kerry, amerikai külügyminiszter figyelmeztetett, hogy az afgán elnökválasztással kapcsolatos viták veszélyeztethetik az országnak szánt pénzügyi és biztonsági támogatást.

A pastukat képviselő Abdullah Abdullah hívei demonstrációkat terveznek, miután tegnap a szavazatok összeszámlálása után megállapították, hogy az afgán elnökválasztást Asraf Gáni nyerte. Míg az első fordulóban Gáni 31 százalékot, Abdullah pedig 45 százalékot kapott, addig a második fordulóban fordult a kocka : Gáni a szavazatok 56,5 százalékát, Abdullah a 43,5 százalékát kapta.

Kerry óva intette a feleket a hatalom megragadásától, és vizsgálatot sürgetett, mivel mindkét fél csalással vádolja a másikat.

Ezalatt egy öngyilkos merényletben 16-an haltak meg : négy cseh NATO-tiszt, tíz civil és két rendőr, egy ötödik cseh katona pedig életveszélyesen megsebesült. A bombatámadás a legnagyobb Afganisztánban lévő amerikai katonai bázis, Bagram közelében törént, közép-európai idő szerint kedden hajnalban.

A prágai vezérkari szóvivő, Jana Ruzicková tájékoztatása szerint a katonák a páncélozott járműből szálltak ki egy korábbi rakétámadás kivizsgálása miatt, amikor a kerékpáron feléjük közeledő férfi pokolgépet robbantott fel. Az életveszélyben lévő cseh katonát a bagrami amerikai katonai kóházba szállították. Ezzel immár kilencre növekedett cseh halálos áldozatok száma az afganisztáni katonai misszióban.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.