Elnökválasztás Tunéziában

Ez az első eset, hogy a tunéziaiak szabadon választhatják meg államuk vezetőjét.
Megkezdődött vasárnap az elnökválasztás második fordulója Tunéziában. A szavazóhelyiségek reggel nyolc órakor nyitottak és este 18 óráig tartanak majd nyitva. A tunéziai alkotmány szerint az elnököt öt évre választják, közvetlen és titkos szavazással. A választásokra 5,28 millió ember regisztráltak, ami mintegy 48 százaléka az észak-afrikai ország (10,9 milliós) lakosságának.

Az Európai Unió választási megfigyelői szerint az észak-afrikai ország történetének első szabad elnökválasztása eddig tisztességes és átlátható módon zajlott - írja a Híradó.

Ez az első eset, hogy a tunéziaiak szabadon választhatják meg államuk vezetőjét. Az 1956-os függetlenné válástól a 2011-es forradalomig az országnak csak két elnöke volt. A "függetlenség atyja", Habíb Burgiba előbb népszavazásokkal tartatta magát a kormányrúdnál, majd 1975-ben "örökös elnök" lett, Zin el-Abidin Ben Ali pedig, aki 1987. november 7-én megbuktatta őt, hatalmának 23 éve alatt rendre meghamisította a választások eredményeit, mígnem 2011. január 14-én Szaúd-Arábiába menekült a népharag elől. Marzúki a korábbi elnök, Ben Ali történelmi ellenfele, míg a veterán Szebszi már Ben Ali egypárti uralma idején is tisztséget viselt.

Az elnökválasztás első fordulóját Bedzsi Kaid esz-Szebszi, a világi Nidáa Tunisz (Tuniszi Felhívás) párt jelöltje nyerte a szavazatok 39,46 százalékával, a jelenlegi államfő, a független Monszef Marzúki pedig a voksok 33,43 százalékát szerezte meg. A második fordulóra azért van szükség, mert egyik jelölt sem ért el abszolút többséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.