Elnököt ölt volna, a besúgójaként végezte

Venezuela szerdán kiadta Kubának a salvadori Francisco Chávez Abarcát, aki ellen havannai kezdeményezésre évek óta Interpol körözés van érvényben terrorcselekmények miatt.

A kiadatáskor Caracas repülőterén nyilatkozott Tareck El Aissami venezuelai belügyminiszter, közölve, hogy  július 1-én tartóztatták le Chávez Abarcát, aki hamis guatemalai útlevéllel lépett be Venezuelába. Őrizetbe vételekor Hugo Chávez venezuelai elnök azt mondta, hogy a salvadori terrorista ezúttal azzal a megbízással érkezhetett, hogy őt próbálja megölni. El Aissami a sajtónak azt is elmondta, hogy kihallgatásakor a salvadori érdemleges adatokat szolgáltatott egy venezuelai ellenzéki szervezkedésről.

A Miami Herald híre szerint Chávez Abarca felesége Salvadorból telefonon annyit mondott, hogy férje legutóbb Guatemalából hívta, ahol üzleti úton volt. Nem tudott arról, hogy férje Venezuelába szándékozott utazni, ezért elképzelhetőnek tartja, hogy a kubai vagy a venezuelai titkos rendőrség rabolta el és vitte Caracasba. A Castro-ellenes Miami Herald azért korrektül hozzátette, hogy Chávez Abarca Salvadorban megjárta a börtönt: autótolvaj bandát irányított. Chávez Abarca - legalábbis a kubai kiadatási kérelem szerint - 1997-ben a havannai Hotel Melia Cohiba diszkójának férfi vécéjében 600 gramm C-4-et tartalmazó bombát robbantott, de szerencsére senki nem sérült meg. A szállodának a 15. emeletén is elhelyezett egy bombát, amelyet végül időben hatástalanítottak.

1997 szeptemberében egy másik salvadori zsoldos, Ernesto Cruz León fél órás időkülönbségekkel három havannai szállodában is robbantott, szintén C-4 töltetű bombával. A Copacabana szállodában akkora kárt okozott a robbanás, hogy egy leomló fémelem maga alá temetett egy olasz turistát, Fabio Di Celmót. A kubai hatóságok elfogták a salvadori terroristát, aki bevallotta, hogy Chávez Abarcához hasonlóan ő is Luis Posada Carriles megbízásából hajtotta végre a robbantásoka. Fabio Di Celmo történetét 2006-ban Angelo Rizzo olasz filmrendező La sottile linea della veritá címmel dolgozta fel.

A kubai nyomozás szerint Chávez Abarca valójában „jobbkeze” volt a most 82 éves, Floridában élő Luis Posada Carrilesnek, akit Kuba és Venezuela egyaránt azzal vádol, hogy ő szervezte meg a Havanna-Caracas útvonalon repülő Cubana Aviación DC-8-as gépének felrobbantását a levegőben 1976 októberében. A merénylet 73 halálos áldozatot követelt. Havanna szerint ugyancsak Posada Carilles állt annak a sikertelen merényletnek a hátterében, amikor Panamavárosban bombaszerkezet robbantotta fel azt a gépkocsit, amely Fidel Castrót szállította volna egy konferenciára. (Castro akkor azonnal hazautazott Panamából.) Posada Carriles egy időben – ezt Washington is elismeri – a CIA ügynöke volt. Pere immár két éve folyik Floridában, ám szabadlábon védekezhet az Egyesült Államokba való illegális belépés vádja ellen. Ítélet még nem született. Venezuela azt kifogásolja, hogy az Obama-kormány sem hajlandó figyelembe venni a nemzetközi kiadatási egyezményeket, s ennek megfelelően átadni akár Kubának akár Venezuelának Posada Carrilest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.