Afrikai összefogás a katonai vezetés ellen

Ghána, Nigéria és Szenegál elnöke Burkina Fasóba látogat, hogy így gyakoroljanak nyomást a hadseregre, amely az elnök lemondása után átvette a hatalmat. A Burkina Fasó-i alkotmány szerint ilyen esetben a nemzetgyűlés vezetőjének kell hivatalba lépnie.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségét (Ecowas) képviselő szenegáli elnök, Macky Sall, a nigériai elnök, Goodluck Jonathan és a ghánai John Mahama szerdán látogat majd várhatóan Burkina Faso fővárosába, Ouagadougou-ba. A nigériai közlemény szerint a delegáció célja, hogy megkönnyítse a jelenlegi politikai válság gyors megoldását Burkina Fasóban.

Az Afrikai Unió (AU) azt állítja, a hadsereg alkotmányellenesen járt el a 27 éve regnáló Blaise Compaore október 31-i lemondása után. Az AU hétfőn kéthetes határidőt adott a hadseregnek, hogy polgári vezetőnek adja át a hatalmat.

Az ideiglenes vezető, Col Isaac Zida megígérte, hogy teljesíti a kérést.

„Ha mindenki egyetért, akkor nincs ok arra, hogy ne hajtsuk végre az átadást két héten belül" – mondta Zida az AU vezetője szerint.

A hatalomátadás minél gyorsabb megvalósulása érdekében sorozatos tárgyalásokat tartanak majd – írja a BBC. Az Afrikai Unió korábban szankciókkal fenyegetett, ha a hadsereg nem cselekszik két héten belül. Ezek között szerepelt Burkina Faso AU tagságának felfüggesztése, valamint a katonai hivatalnokok utazási tilalma.

Compaore és családja a szomszédos Elefántcsontpartra menekült. Kimenekítésükben Franciaország segített.

Elefántcsontpart vezetője, Alassane Ouattara azt nyilatkozta, Compaorét szívesen látják, mivel segített békét teremteni az országban a 2010-es választások utáni válsághelyzetben.

„Közvetítőként segített elefántcsontparti testvéreinek a párbeszéd folytatásában. Ezért természetesen szívesen látjuk itt. Compaore elnök addig marad itt, ameddig szeretne. Azt szeretnénk, ha a hatalomátadás békésen és az alkotmányban foglaltak szerint menne végbe " – mondta az elnök.

Az AU Béke és Biztonsági Tanácsa várhatóan a hónap során ülésezik ismét, hogy tárgyaljanak a válságról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.