Elnökjelöltet indíthat az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusainak nagy többsége azt szorgalmazza, hogy a szervezet állítson saját jelöltet a novemberben esedékes romániai államelnök-választásra.

Az RMDSZ elnöke rámutatott: a szövetség vezető fórumai június 20-án, Kolozsváron, majd június 27-én, Marosvásárhelyen vitatják meg a kérdést, amelyről eddig a területi szervezetek, a parlamenti frakciók képviselői, illetve az RMDSZ vezetői is tárgyaltak.

Markó azt szeretné, hogy a 27-én összülő kisparlament, a Szövetségi Képviselők Tanácsa a részvétel formájáról, továbbá az esetleges jelölt személyéről is döntsön. Kifejtette: a kampány gyakorlatilag elkezdődött, a hivatalosan bejelentett vagy nem hivatalos jelöltek már ismertek, és a romániai belpolitikai vitákat is ez a téma uralja. A szövetségi elnök azt sem tartja kizártnak, hogy az RMDSZ ne indítson saját jelöltet. Ez azonban megítélése szerint azt jelentené, hogy a magyarságnak egy másik jelöltet kellene támogatnia az első fordulóban, arra pedig nem lát lehetőséget, hogy a román jelöltek közül első körben a magyar közösséget érintő programot bárki is felvállalna.

A szövetségben eddig lezajlott viták során kiderült: a szervezet politikusai magát a szövetségi elnököt, vagy pedig Kelemen Hunor ügyvezető elnököt képzelnék el az államfőjelölt szerepében.

Markó Béla közölte, hogy ezzel párhuzamosan az általa vezetett szövetség folytatja együttműködését a Tőkés László püspök elnöklete alatt működő Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal (EMNT). A két szervezet már április elején megállapodott abban, hogy az autonómia kérdését megvizsgáló közös munkacsoportot alakít.

Nemrég döntöttek arról, hogy ebben a testületben az RMDSZ-t Márton Árpád, Varga Attila és Kelemen Hunor parlamenti képviselők, továbbá Székely István politológus képviseli. Az EMNT Toró T. Tibor alelnököt, Bakk Miklós politológust, egyetemi docenst, valamint Orbán Balázs és Illyés Gergely politológusokat delegálta. A munkacsoport tevékenységét a két társelnök, Márton Árpád és Bakk Miklós irányítja.

Markó Béla RMDSZ-elnök beszédét hallgatja Tőkés László
Markó Béla RMDSZ-elnök beszédét hallgatja Tőkés László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.