Elnöki rendeletekkel a klímaváltozás ellen

Hét "klímaközpontot" hoz létre Barack Obama, hogy ezzel segítsen az amerikai gazdáknak megbirkózni az éghajlatváltozás következményeivel, köztük az aszállyal, kártevőkkel, tüzekkel és áradásokkal.

"Az amerikai gazdák, állattartók és erdőtulajdonosok generációi alkalmazkodtak folyamatosan a kihívásokhoz. Ma új és összetettebb veszélyekkel kell szembenézniük a változó klíma miatt" – véli Tom Vilsack, Iowa egykori kormányzója, aki ma bejelenti az intézkedést.

A regionális központokat elnöki rendelettel állítja fel Obama, aki múlt heti évértékelő beszédében jelentette be, hogy a Kongresszussal történő törvényhozási csatározás helyett inkább saját hatáskörben próbálja előrelendíteni a számára fontos ügyeket – még ha korlátozottak is a lehetőségei. E bejelentés pedig a Fehér Ház közlése szerint egy sor klímaügyi rendelet első lépése. 

Elemzők szerint épp a klímavédelem az a terület, ahol Obama elérhet eredményeket kongresszusi jóváhagyás nélkül is. Ezen a területen már eddig is jelentős eredményeket ért el, például az autók üzemanyag-felhasználására és hatékonyságára bevezetett új korlátozásokkal. És van további mozgástere az elnöknek, mivel a Kongresszus és a legfelső bíróság már korábban felhatalmazta Obamát, hogy erőteljesen lépjen fel a szénerőművek szigorú szabályozásáért is. Ez utóbbiak a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátók az Egyesült Államokban. 

A bejelentést közlő The New York Times (NYT) szerint a klímaközpontok annak a szélesebb körű kampánynak is a részei, melynek lényege, hogy Obama megszerezze a közvélemény támogatását az említett szénerőművek szén-dioxid-kibocsátásának minél szigorúbb korlátozásához. Az amerikai környezetvédelmi hivatal, az EPA (Environmental Protection Agency) Obama utasítására egy ilyen intézkezdésen dolgozik. Ez a NYT szerint akár több száz erőmű bezárásához is vezethet országszerte. 

Az EPA egyébként az egyik legvitatottabb amerikai hivatal: az általában republikánus vezetésű mezőgazdasági környékeken nem szeretik, főleg a szigorú vízfelhasználási, illetve vegyszerhasználati szabályozás miatt. Ám épp ezek a gazdák azok, akiknek megélhetésére nagy veszélyt jelent a klímaváltozás miatti egyre szélsőségesebb időjárás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.