Elnöki nyugdíjat követel a bebörtönzött háborús bűnös

Charles Taylor volt libériai elnök fellebbezett a Sierra Leonéban elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai bíróság ítélete ellen. Az ötven évre ítélt Taylor elnöki nyugdíjat is követel a börtönből.

Charles Taylor volt libériai elnök fellebbezett a Sierra Leonéban elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai bíróság ítélete ellen. A kegyetlenségéről elhíresült Forradalmi Egyesült Front (RUF) támogatásáért ötven évre ítélt Taylor elnöki nyugdíjat is követel a börtönből.

A különleges ENSZ-bíróság tavaly májusban bűnösnek találta Charles Taylor volt libériai elnököt, amiért az 1991 és 2002 között zajló polgárháború során támogatta a RUF háborús bűnöket elkövető fegyvereseit Sierra Leonéban. Elsősorban pénzzel és fegyverekkel segítette őket, ezért cserébe pedig rendszeresen érkeztek gyémántszállítmányok az exelnök részére. A RUF harcosai terrorizálták a lakosságot, nemi erőszakot követtek el, gyilkoltak, és gyerekkatonákat soroztak. Az egyik bíró Taylor tárgyalása során „az emberiség történelmének legszörnyűbb bűneinek” nevezte a RUF tetteit.

Taylor fellebbezett, és védőügyvédei most azt szeretnék elérni, hogy az ítéletet nyilvánítsák semmisnek. Azt állítják, a bíróság meg nem erősített szóbeszédre alapozta döntését. Az ügyészek viszont várhatóan amellett is érvelnek majd, hogy a bíróság hibát követett el, amikor Taylort csak a RUF, és annak szövetségese, a Libériai Fegyveres Erők Tanácsának támogatása miatt vonták felelősségre, pedig a szóban forgó fegyvereseknek parancsokat is adott, amelyeket azok végre is hajtottak.

A 64 éves exelnök nemcsak az ítéletet akarja hatálytalanítani, hanem úgy gondolja, jár neki az elnöki nyugdíj, ami évi 25 ezer dollárt jelent. Múlt héten már írt is a libériai képviselőknek, most börtönében vár a válaszra, írja a BBC.

A második világháború óta Taylor volt az első államfő, akit egy nemzetközi bíróság előtt háborús bűnök miatt elítéltek. A politikus a libériai polgárháború kitöréséért is felelős, de ezt nem tárgyalta a bíróság. 1997-ben szerezte meg az elnöki posztot, majd 2003-ben lemondott és Nigériába menekült. 2006-ben kiderült, hogy Nigéria átadja a hágai törvényszéknek, ekkor megpróbált elmenekülni, de elkapták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.