Elnöki csúcs jöhet az amerikai-iráni levélváltás után?

A helyszín az ENSZ-közgyűlés jövő heti New York-i ülése lehetne – feszegeti a Guardian azután, hogy vasárnap maga Barack Obama jelentette be, hogy levelet váltott iráni kollégájával, Haszan Rohanival.

Történelmi csúcstalálkozó előtt nyitotta meg az utat, hogy vasárnap kiderült, Barack Obama amerikai és Haszan Rohani iráni elnök levelet váltott egymással – írja a Guardian. Ahogy a brit lap feszegeti, az esetleges találkozó helyszíne az ENSZ-közgyűlés jövő heti New York-i ülése lehetne – az első alkalom, hogy Teherán és Washington képviselői egy asztalhoz ülnek az 1979-es iszlám forradalom óta. Rohani személyében Iránnak a júniusi választások után mérsékelt – de legalábbis pragmatikus – elnöke lett, akinek a vezetésével Teherán mosolyoffenzívát indított a vitatott célú atomprogram elfogadtatásáért. Ennek jegyében a perzsa ország külügyminisztere, Mohammad Dzsavad Zarif a közgyűlés margóján tárgyalni fog brit kollégájával, William Hague-gel a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról. Ezek azután szakadtak meg, hogy 2011 novemberében támadás érte London teheráni nagykövetségét. A Zarif–Hague találkozó előtt Irán azzal is meglepte a briteket, hogy maga Rohani is hajlandó asztalhoz ülni a londoni diplomácia vezetőjével, amiről korábban szó sem volt. A teheráni külügymisztérium a Twitteren vasárnap már tényként beszélt a Hague–Rohani találkozóról.

Obama vasárnap egy televízió-interjúban jelezte, hogy levelet váltott Rohanival, és több mint harminc év után az Egyesült Államok kész a diplomáciai nyitásra. A tárgyalások nemcsak az iráni atomdossziéról szólnának – Teherán ragaszkodik  ahhoz, hogy a program polgári (áramfejlesztési és orvosi) célokat szolgál, a nyugati hatalmak szerint viszont csak ürügy nukleáris fegyver kifejlesztésére –, hanem Szíriáról is, a két és fél éve polgárháborút vívó Aszad-rezsimnek ugyanis Teherán az egyik fő támogatója és fegyverszállítója. Obama az ABC-nek adott interjúban ennek kapcsán jelezte, számára több jelentősége van az iráni nukleáris kérdésnek, mint annak, ami Szíriában történik, és ha rákényszerítik, az Egyesült Államok kész erővel fellépni Irán ellen is.

Bár a Guardian felvetése kissé illuzórikus, Trita Parszi, az Nemzeti Iráni Amerikai Tanács nevű lobbiszervezet igazgatója a lapnak azt mondta, van esély egy Obama–Rohani csúcsra – akkor is, ha ez egyelőre nem lesz megbeszélés, hanem csak egy folyosói találkozó, amelyet mind a két fél letagadhat belföldön. A nyitásra jelenleg Rohaninak van inkább szüksége, azokat a szankciókat ugyanis, amelyeket Teherán kapott a nyakába az ENSZ-től és az Egyesült Államoktól, az iráni gazdaság kezdi nagyon megszenvedni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.