Elnöki engedéllyel gyilkolnak a civil halálosztagok

Akad még olyan politikus, aki állja a szavát. Amikor Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök június végén elfoglalta a hivatalát, mindenkit előre figyelmeztetett: hatéves mandátuma „véres” lesz.

Alig telt el másfél hónap, s Ronald dela Rosa rendőrfőkapitány elégedetten jelentette be a héten, hogy több mint 1900 ember vesztette életét a kormány nagyszabású bűnüldöző akciójában. Naponta 36 ember – tette hozzá a termete miatt „Szikla” becenévre hallgató rendőrfőnök. A hivatalos közlés szerint a hatóságok 712 emberrel végeztek, a gyilkosságok többségét civil igazságosztók – vigilante csoportok – követték el – derül ki a Reuters összefoglalójából.

Az önkéntes bűnüldözőknek azonban nem kell aggódniuk, hiszen a 71 éves Duterte maga buzdította az átlagembereket, hogy öljék meg a kábítószer-kereskedőket.

A halálosztagok egyik áldozatát siratja a kedvese
Czar Dancel / Reuters

A bűnözés, a drog és a korrupció ellen évtizedek óta hadjáratot folytató Duterte módszerei azonban nem mindenkinél arattak sikert. Helyi politikusok figyelmeztettek, hogy ki kell vizsgálni a haláleseteket. Félő ugyanis, hogy nem mindig törvényes keretek között történtek. Az elnök azonban hamar elhallgattatta kritikusait: könnyen az életével fizethet az, aki megakadályozza abban, hogy jobbá tegye az országot – mondta. A biztonság kedvéért még egy listát is készített azokról a politikusokról, bírókról és más magas rangú személyekről, akiknek szerinte köze lehet a drogkereskedelemhez.

Hasonló stílusban ment neki az ENSZ-nek is, miután a nemzetközi szervezet emberi jogi szakértői figyelmeztették, hogy gyilkosságra és erőszakra uszított – áthágva ezzel a nemzetközi jogszabályokat –, amikor gyilkolásra szólította fel a rendőröket és a civileket. Dutertét a legkevésbé sem hatotta meg a dorgálás. Ostobának nevezte a szakértőket, amiért beleavatkoznak az ország ügyeibe, majd azzal fenyegetőzött, hogy a Fülöp-szigetek kilép az ENSZ-ből.

Szavaival azonban csupán a nemzetközi közvéleményt botránkoztatta meg. A 102 milliós Fülöp-szigeteken a lakosság –  amelynek negyede a szegénységi küszöb alatt él – 91 százaléka támogatja őt. – Azért választották meg, mert a helyiek úgy érezték, hogy a rendszer nem működik, a régi intézmények, a korábbi elit képtelen rendet tartani. Egy februári közvélemény-kutatás során az emberek többsége úgy nyilatkozott, hogy az új elnöknek elsősorban a drogok elterjedése ellen kellene fellépnie. Duterte azt mondta, hogy képes megküzdeni ezzel, hiszen Davao város polgármestereként már bizonyított – nyilatkozta az Al-Dzsazírának Richard Heydarian, Manilában élő politológus. Kevés konkrétumot tartalmazó elnöki kampányában is ez volt az egyik legkézzelfoghatóbb ígéret.

Davao urai

Rodrigo Duterte az ország déli részén fekvő Davaót a bűn városából a „nyugalom szigetévé” változtatta. 1988 és 2016 között – megszakításokkal – huszonkét évig állt a város élén, s ez idő alatt kiérdemelte a „Büntető” becenevet. Halálosztagok végeztek több ezer bűnözővel, az emberek többsége azonban elfogadta, hogy ez a biztonság ára. Davao felvirágoztatása sikersztori lett, s ez arra sarkallta Dutertét, hogy országos szinten is véghezvigye programját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.