Elnöki egyezség a jemeni lázadókkal

Megállapodott egymással a jemeni államfő és a húszi lázadók vezetősége.

Abd-Rabbu Manszur Hadi hivatala bejelentette, a síita milícia ígéretet tett, hogy visszavonul az elfoglalt állami épületekből, a kormány pedig módosítja a vitatott alkotmánytervezetet.

A húszik kedden foglalták el az elnöki palotát, majd szerda reggel körbevették az államfő egy másik kerületben található rezidenciáját is.

A jemeni elnöki hivatal egyúttal bejelentette: a kormányzati intézmények működése rövidesen ismét helyreáll, és Szanaában visszatér az élet a normális kerékvágásba.

A jemeni fővárosban hétfőn kezdődtek harcok a hadsereg és az Anszarullah síita milícia fegyveresei között, akik szerdán elfoglalták a Szanaa városa fölé magasodó dombon álló katonai bázist is, ahol ballisztikus rakéták is találhatók. A hétfői és keddi harcokban 35-en vesztették életüket és 94-en sebesültek meg – derült ki kórházi és biztonsági forrásokból.

Vasárnap a fővárosban, Szaanában a húszik elrabolták Hadi kabinetfőnökét, Ahmed Avad bin Mubarakot tiltakozásul a közel-keleti ország új alkotmánya ellen, amely ugyan hatalommegosztást irányoz elő a politikai és a felekezeti frakciók között, de ezzel a húszik nem voltak elégedettek.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.