Elnézést kellett kérnie az alelnöknek

Joe Biden amerikai alelnök kénytelen volt felhívni az abu dhabi koronaherceget, miután az Egyesült Arab Emírségekről tett, szélsőségesekkel kapcsolatos kijelentései kiverték a biztosítékot az uralkodócsaládnál. Bidennek ez a második bocsánatkérő telefonja volt a hétvégén.
Az amerikai alelnök egy harvardi diákoknak tartott múlt heti előadáson feledkezett meg magáról, és mondta azt, hogy Törökország, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia „több milliárd dollárt és több tízezer tonna fegyvert" bocsátott a szíriai elnök ellen harcoló szunnita csoportok rendelkezésére.

A szókimondásáról ismert Biden azonban minden jel szerint túllőtt a célon, és a hírek szerint az uralkodócsalád tagjai kikeltek magukból. Az Emírségek külügyminisztere szerint az alelnök kijelentése „felháborító" volt, és „figyelmen kívül hagyta az Emírségek szélsőségek elleni harcban játszott szerepét". Bidennek így nem maradt más választása, a hétvégén ismét felemelte a kagylót, és elnézést kért a hercegtől.

BBC összeállítása szerint az amerikai alelnök elmondta, kijelentése a szíriai konfliktus kezdeti szakaszára vonatkozott, és nem kívánt arra utalni, hogy az Emírségek támogatná az IS-t az al-Kaidát vagy más terrorszervezetet. Biden már-már rutinból kért elnézést, hiszen előző nap Recep Tayyip Erdogan török elnöktől kért bocsánatot egy hasonló kijelentés miatt. Az Egyesült Arab Emírségek csakúgy, mint Törökország, tagja az USA által vezetett IS-ellenes koalíciónak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.