Elnézést, Anglia, hogy megöltük embereitek, de a ti hibátok

Egy síita katonai szervezet vezetője elnézést kért, amiért 2007-ben Irakban elraboltak öt britet, akik közül négyet meg is öltek. Az informatikai szakértőt, Peter Moore-t 2009 decemberében engedték szabadon, de négy testőrét fogvatartói megölték. Shelik Kais al-Kazali, az Asaib Ahl al-Hak, magyarul az Igazságosak Szövetsége (ISZ) vezetője – Angliát vádolta a négy testőr haláláért.

A vezető szerint nem voltak komoly tárgyalások, így a négy britet „másodosztályú állampolgároknak" tekintette (akik nem fontosak országuk számára). Az iszlamista csoport eredetileg a túszcserében akarta felhasználni az őröket – írja a BBC

Az ISZ most már egy politikai és katonai tényező is Irakban.

Kazali egy interjúban azt mondta, hogy ő börtönben volt, mikor az öt angol állampolgárt elfogták.

„Szerintem a brit kormány felelős a halálukért, mert nem folytattak komoly tárgyalásokat a másik oldallal. Ha elég gyorsak lettek volna, ez nem történt volna meg. Az angol vezetőség csak Peter Moore-ra koncentrált, a testőrei csak másodlagosak voltak. Számunkra ez meglepetés volt" – mondta Kazali.

Moore-t egy fogolycsere során szabadították ki – több fogolyért, köztük egy sejkért cserébe.

Az ISZ jelentős síita erőnek számít, az ISIS komoly ellenfele a kiújult felekezeti alapú polgárháborúban. A csoport a 2003-as iraki invázió következtében jött létre, az USA és Anglia elleni harcok során.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.