Elnapolták a meghallgatást Hodorkovszkij új perében

A Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnás és üzlettársa elleni eljárás megszüntetését indítványozták az ügyvédek pénteken, bűncselekmény hiányára hivatkozva. A Jukosz olajbirodalom főrészvényesét 2006-ban már nyolc évi szabadságvesztésre ítélték .

Hodorkovszkij, a Jukosz (Yukos) egykori olajbirodalom főrészvényese, Oroszország volt leggazdagabb embere, valamint egykori üzlettársa, Platon Lebegyev ellen újabb eljárás kezdődött milliárdos értékek eltulajdonításának és milliárdos összegek tisztára mosásának vádjával. Ebben a perben kedd óta zajlik az előzetes meghallgatás Moszkva Hamovnyiki kerületének bíróságán.

Vagyim Kljuvgant ügyvéd elmondta: indítványukban nem csupán bűncselekmény hiányára hivatkoztak. Azt is felhozták, hogy védencük alkotmányos jogai sérülnek, amióta kezdetét vette üldöztetése. Egyúttal rámutattak az újabb eljárás során elkövetett jogsértésekre.

A bíróság az erről és több más ügyvédi indítványról hozott döntését az előzetes meghallgatás befejeztével teszi közzé. Előzőleg az ügyvédek kérték a Hodorkovszkij elleni előző eljárásokban is szereplő ügyészek, továbbá az ügyészség által személy szerint kért bíró leváltását elfogultság miatt, de ezeket a bíró elutasította. Önmagával kapcsolatban arra hivatkozott, hogy a kérelemnek nincs jogszabályban rögzített alapja.

Ugyancsak kérték az ügyvédek, hogy szüntessék meg Hodorkovszkij és Lebegyev vizsgálati fogságát. A két vádlottat a mostanihoz hasonló vádak alapján 2006-ban nyolc év büntetőtáborban letöltendő szabadságvesztésre ítélték, de immár mintegy két éve Csitában tartják őket vizsgálati fogságban, vagyis börtönben. Az utóbbi indítványról még nem döntött a bíró.

Az új eljárást bírálta a duma több képviselője, míg gazdasági és jogi szakértők légből kapottnak nevezték a vádakat. Közben tovább zajlanak a Jukosz más munkatársai elleni  eljárások. Vaszilij Alekszanjan, halálos betegségben szenvedő volt Jukosz-alelnök elleni pert folytatni akarja a bíróság, noha orvosai írásba adták, hogy nem képes részt venni a tárgyaláson.

Szvetlana Bahmina, a konszern egyik volt jogásza feltételes előzetes szabadlábra helyezésére vonatkozó kérelmét már kétszer elutasította egy mordvinföldi bíróság (ott tölti büntetését). Később az ottani legfelső bíróság harmadszor is visszautalta első fokra az ügyet, amelyet végül a héten egy moszkvai bíróságra helyeztek át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.