Elmenekült a Burkina Fasó-i elnök

Blaise Compaore és családja a szomszédos Elefántcsontpartra távozott. Katonai források szerint a politikus egy tengerparti üdülőhelyen piheni ki, hogy az országában zajló tömegtüntetések miatt pénteken le kellett mondania a hatalomról.

A nyugat-afrikai országban zajló demonstrációkat egy törvényjavaslat váltotta ki, amely engedélyezte volna a következő választásokon való indulást Compaorénak. A kormány visszavonta a tervezetet a tüntetések eldurvulása miatt, de az ellenzék követelte az államfő lemondását.

Híradó beszámol róla, hogy a hatalmat a lemondott elnök testőrségének parancsnoka, Issaac Zida alezredes vette át. A katonai vezető közleményében tudatta a lakossággal, hogy ő fogja visszavezetni Burkina Fasót a demokráciához.

Közvetlenül Zida rádiós bejelentése után lövések dördültek az elnöki palotánál, ezért nem kizárt, hogy puccsal eltávolították Honoré Traoré vezérkari főnököt, aki pénteken jelentette be, hogy átveszi a hatalmat az országban.

Az országban zajló zűrzavar közepette, Compaore és néhány családtagja elhagyta az országot, és egy elefántcsontparti üdülőhelyre mentek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.