Elmarasztalták Marosvásárhely polgármesterét a kétnyelvű utcanévtáblák hiánya miatt

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács elmarasztalta Marosvásárhely polgármesterét és jegyzőjét a település egynyelvű utcanévtábláinak a magyar közösséget hátrányosan megkülönböztető jellege miatt - közölte kedden a Transindex portál.
A táblák ügyében a Kétnyelvű utcanévtáblát Marosvásárhelyen nevű, fiatalokból álló csoport lépett fel májusban. Számukra a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) nyújtott szakmai támogatást a jogi eljárás során.

Keresetükre a tanács figyelmeztetésben részesítette a város polgármesterét és jegyzőjét, továbbá hat hónapos határidőt szabott a kétnyelvű utcanévtáblák kifüggesztésére. A tanács felszólította az intézményvezetőket a polgármesteri hivatal költségvetésének módosítására, a táblacsere pénzügyi feltételeinek a megteremtésére. A diszkriminációellenes tanács bírság kirovását helyezte kilátásba, ha az elkövetkező fél évben nem kerülnek ki valamennyi utcára a kétnyelvű táblák.

A polgármesteri hivatal múlt szerdán cserélte ki kétnyelvűre három marosvásárhelyi utca névtábláit. A Civil Elkötelezettség Mozgalom közölte, Marosvásárhely több mint háromszáz utcájában kell a táblákat kicserélni. A jelenlegi táblákon csak az "utca" illetve a "tér" szó szerepel magyarul, az utcák, terek neveit csak románul írták ki.

Július elején a Kétnyelvű utcanévtáblát Marosvásárhelyen csoport saját készítésű táblákat helyezett ki a város forgalmasabb utcáira. Akkori akciójukkal azt akarták bebizonyítani, hogy a kétnyelvű feliratok nem sértőek, nem megtévesztőek, és látványuk hatására nem fog egy turista sem eltévedni Marosvásárhelyen.

A közel 128 ezer lakosú Marosvásárhelyen a magyarok a lakosság 45 százalékát teszik ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.