Elmaradnak az USA-EU szabadkereskedelmi tárgyalások

Hétfőn kellett volna, hogy folytatódjanak a tárgyalások Brüsszelben az Egyesült Államok és az Európai Unió között létrehozandó szabadkereskedelmi egyezményről – ám az amerikai kormányzat kényszer-munkaszünete ezt megakadályozta.

Egyelőre semmi jelzés nincs arról, hogy mikor pótolnák az egyhetesre tervezett tárgyalási kört, melynek során elsősorban a szabályozási rendszereket hangolták volna össze.

Michael Froman amerikai főtárgyaló a Bloomberg hírügynökségnek úgy nyilatkozott, alig lesz előrelépés, amíg az amerikai kormány újra el nem kezd működni. Mint ismeretes, az amerikai kormányzat múlt hét óta takaréklángon működik, mert a Kongresszusban a demokraták és a republikánusok képtelenek voltak megegyezni a költségvetésről. A helyzet azért is aggasztó, mert október 17-én meg kéne emelni az amerikai adósságplafont, különben a világ legnagyobb gazdasága csődöt jelent. Egyelőre azonban egyik oldal sem hajlandó elmozdulni álláspontjáról.

A szabadkereskedelmi tárgyalások sikere mindkét félnek rendkívül fontos, hiszen a remények szerint további gazdasági potenciált szabadítana fel, várhatóan az EU GDP-jéhez egy százalékot tenne hozzá, és példaértékű lehet a világkereskedelmi szabályozás szempontjából. Az európaiakat azonban jobban szorítja az idő: az ambiciózus tervek szerint még a jelenlegi Európai Bizottság mandátumának lejártáig, azaz jövő őszig szeretnék tető alá hozni a megállapodást. Karel De Gucht, kereskedelemmel foglalkozó EU-biztos „szerencsétlennek” nevezte a fejleményt.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.