Elmarad a nagyszabású olasz nyugdíjreform

Nincs rá költségvetési fedezet, így elmarad az olasz kormány által tervezett nyugdíjreform. Négyezer pedagógus nyugdíjazását is elhalasztották – erősítette meg kedden Marianna Madia, a közigazgatási reformért felelős államtitkár.

Az eddigi nyugdíjkorhatárok egyelőre nem módosulnak. A közalkalmazottak továbbra is akkor mehetnek nyugdíjba, amikor betöltik a 66 év, 3 hónapos kort, illetve ha elérik a 42,5 évnyi (férfiak) vagy 41,5 évnyi (nők) szolgálati időt.

Marad a hetvenéves nyugdíjkorhatár a bírák, ügyészek, főorvosok és egyetemi tanárok számára is, akik számára a kormány a reformmal lehetővé tette volna, hogy 65 évesen nyugdíjba menjenek.

A Matteo Renzi vezette olasz kormány júliusban mutatta be a közigazgatás átalakításáról szóló reformcsomagját. Ebben szerepelt egyes szakmák nyugdíjkorhatárának csökkentése is az olasz közalkalmazotti pálya megfiatalítása céljából.

A reform elhalasztásával kapcsolatban Madia kedden a képviselőházban elmondta, hogy az a 4 ezer pedagógus sem mehet nyugdíjba, akikre már a következő hónapokban sor került volna. Kijelentette mindazonáltal, hogy a kormány nem változtatott korábbi elképzelésein, csak figyelembe vette a gazdasági minisztérium véleményét, amelyben a tárca azt jelezte, hogy a tervezett reformnak nincsen költségvetési fedezete.

Marianna Madia ezzel egy időben azt ígérte, hogy augusztus végére a pedagógusok számára a nyugdíjkérdést is megoldó oktatási reformot dolgoznak ki.

Július végén elsőként Carlo Cottarelli, a költségvetési megtakarításért felelős kormánybiztos kritizálta a kormány nyugdíjreformtervét, amely szerinte nem felelt meg a Matteo Renzi ígérte takarékossági programnak. Cottarelli kijelentéseit a miniszterelnök fenntartással fogadta. Renzi akkor úgy fogalmazott, hogy a kormány Cottarelli nélkül is folytatja megkezdett útját.

A hatvanmilliós Olaszországban több mint 16,5 millió a nyugdíjas. A Corriere della Sera című napilapban kedden megjelent adatok szerint a férfiak átlagnyugdíja több mint évi 19 ezer euró (5,7 millió forint), a nőké pedig évi 13,5 ezer euró (valamivel több mint 4 millió forint).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.