Komplett osztrák falut loptak el a kínaiak

A salzkammerguti tavaknál fekvő Hallstatt tipikus osztrák falucska: festői kilátással a hegyekre és a tóra, csúcsos tetős házikókkal, virágokkal díszített fa erkélyekkel.

A 19. századig jobbára csak hajóval lehetett megközelíteni, vagy egy igen keskeny ösvényen. Először az osztrák, majd az európai turisták fedezték fel, utóbbi viszont a dél-kínai Guangdong tartomány vezetői is: elhatározták, hogy ők is felépítik a falu pontos mását. Még egy kis mesterséges tavat is beterveztek, az illúzió kedvéért. Az ötlet azonban nem aratott osztatlan sikert Ausztriában – írja a német Spiegel.

A tervekről ugyanis elfelejtették értesíteni Hallstatt elöljáróit. A polgármester véletlenül, hongkongi látogatásán értesült az ötletről, amikor egy építési vállalkozó testvérvárosi kapcsolatot ajánlott neki: a tervek gyakorlatilag már az asztalon voltak. A polgármester meglepődött, a hallstatti lakosok viszont felháborodtak. Hallstatt Unesco világörökség, nem lehet csak úgy elorozni. Aggódik a katolikus egyház is: ha a templomot is lemásolják, akkor vajon biztosítják-e benne az istentiszteleteket is?

A falu „lekoppintásának” jogi akadálya azonban nincs: elvileg bárki lefényképezheti az épületeket, le is másolhatja, bár a pontos felméréshez a tulajdonos engedélye kell. Az osztrák turisztikai szakemberek máris dörzsölik a kezüket: pompás reklámfogás lesz a kínai Hallstatt, ezzel felkeltik az étvágyat, és özönlenek majd a kínaiak, hogy lássák a többi kedélyes osztrák települést is.

Az európai építészet nemcsak Guangdongban népszerű: Shanghaj mellett egy húszezer lakost befogadó, igazi német városrészt építettek fel nemrég. Segítséget is „importáltak” hozzá: Albert Speert, az egykori náci fegyverkezési miniszter fiát, aki maga is neves építészirodát visz Németországban. A negyed központi terén szökőkutat is emeltek, rajta – a stílszerűség kedvéért - Goethe  és Schiller szobrával. Csengdu mellett brit városrész épült, ami kísértetiesen hasonlít Dorchesterre, az úgynevezett Thames Town pedig a bristoli katedrális 66 méteres, pontos másával büszkélkedik. A Spiegel magyarázatként hozzáfűzi: az efféle „európai érzésre” különösen a kínai középosztály tagjai vevők, akik előszeretettel járnak ide fényképezkedni. Olcsóbb, mint egy európai út.

Hallstatt - nem véletlen, hogy beleszerettek a kínai tartomány vezetői
The village of Hallstatt and Lake Hallstaetter (Hallstaettersee) are seen in the province of Upper Austria March 8, 2011. The alpine region of Hallstatt, Dachstein and Salzkammergut has been a UNESCO World Heritage Site since 1997. REUTERS/Lisi Niesner (AUSTRIA - Tags: TRAVEL SOCIETY IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.