Elrabolták a halott kartellvezért

Heriberto Lazcanóval még vasárnap végeztek a mexikói tengerészgyalogosok. A hírt hétfőn jelentették be, a holttestet kedden a hullaházból vitték el.

A hatóságok először nem voltak biztosak abban, hogy az észak-mexikói Coahuila államban kitört vasárnapi összetűzés alatt Lazcanót ölték meg. Ezt a holttestről vett ujjlenyomatokkal és az arcról készült fényképfelvételekkel csak keddre tudták igazolni. A haditengerészet ezután visszaadta Lazcanót a coahuilai hatóságoknak, csak hogy nem sokkal később már felröppenjen a hír, hogy a brutalitásáról hírhedt Zetas kartell vezetőjének a holttestet elrabolták a hullaházból. Homero Ramos coahuilai főügyész bejelentése szerint Lazcanóért egy csoport állig felfegyverzett, maszkos férfi ment el a hullaházba.

Mexikóban az elmúlt pár hét alatt megnőtt a kábítószerkartellekhez kapcsolható erőszakcselekmények száma. Ezt szakértők a Zetason belüli villongásoknak tulajdonítják. A kartell nemrég két frakcióra szakadt: az egyiknek a vezetője Lazcano volt, a másikat a szintén Zetas-alapító Miguel Angel Trevino Morales vezeti.

Az Egyesült Államok szerint a Zetas Mexikó legfejlettebb és legveszélyesebb bűnszervezete. Azok a kommandósok alapították, akik még 1999 körül dezertáltak a reguláris hadseregből, és csatlakoztak az Öböl-kartellhez. A Zetas 2010-ben hagyta el korábbi munkaadóját, a drogkereskedelem mellett emberrablásból és védelmi pénzek beszedéséből él. A kartell nevéhez több, kínzásokkal és lefejezésekkel tarkított mészárlás fűződik, nem beszélve azokról a börtönleszámolásokról, amelyekben tömegével végeznek a rivális kartellek tagjaival.

A mészárlásokat a Zetas nyíltan megfélemlítésre használta. 2006 áprilisában a tengerparti Acapulco két, póznára tűzött rendőrfejre ébredt, alatta a felirattal: „Hogy tiszteletet tanuljatok. Z.” A brutális installációt a kartell az éj leple alatt, egy kormányzati épület közelében állította fel.

A hatóságok nagyrészt Lazcano „érdemének” tartják, hogy a kartellek már szó szerint és átvitt értelemben is a saját fegyverével harcolnak a hadsereg ellen, és arzenáljukban megjelent többek között a katonai stratégiai tervezés is. A Zetas eredetileg a kábítószer útját biztosította az Öböl-kartell számára: Lazcano vezetése alatt egyre több lett a bérgyilkos – köztük sok korábbi katona – és a „kaibile” is – utóbbi a Guatemalában terroristák ellen kiképzett kommandósokat jelenti.

Amióta Felipe Calderón, a hatalomból nemsokára távozó elnök 2006-ban hivatalba lépett, a kartellháborúnak több mint 50 ezer ember esett áldozatul Mexikóban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.